Ο Geir-Pedersen προειδοποιεί: Η εύθραυστη ηρεμία στη Συρία μπορεί να καταρρεύσει

Ο Geir-Pedersen προειδοποιεί: Η εύθραυστη ηρεμία στη Συρία μπορεί να καταρρεύσει

Ο Geir-Pedersen προειδοποιεί: Η εύθραυστη ηρεμία στη Συρία μπορεί να καταρρεύσει

Ο Geir-Pedersen προειδοποιεί: Η εύθραυστη ηρεμία στη Συρία μπορεί να καταρρεύσει

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Geir Otto Pedersen, προειδοποίησε ότι η εύθραυστη ηρεμία στη Συρία θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή, μια ημέρα πριν από τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων της λεγόμενης Συνταγματικής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου εν όψει του πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Γενεύη, ο Pedersen είπε: «Αν και οι τελευταίοι δέκα μήνες ήταν οι πιο ήσυχοι κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας της σύγκρουσης στη Συρία, δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου αλλαγές στις πρώτες γραμμές των μετώπων. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. "

Ο Pedersen περιέγραψε την ηρεμία ως «εύθραυστη» και πρόσθεσε ότι «η Συνταγματική Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργήσει μεμονωμένα από άλλους παράγοντες».

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για διεθνή συνεργασία και "πραγματικές διαπραγματεύσεις, και για τα διάφορα μέρη να καθίσουν και να ανταλλάξουν ειλικρινείς απόψεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης αυτής της διαδικασίας", προσθέτοντας ότι "εάν λείπει αυτή η πολιτική βούληση, θα είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουμε τη διαδικασία ειρήνης."

Ο τέταρτος γύρος των συνεδριάσεων της αποκαλούμενης Συνταγματικής Επιτροπής έληξε στις 4 Δεκεμβρίου του περασμένου Δεκεμβρίου χωρίς να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα.

Πριν από δύο ημέρες, 3 πολιτικά μπλοκ στην αποκαλούμενη Συριακή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων εξέφρασαν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Geir Pedersen, τη Ρωσία και άλλες περιφερειακές χώρες την ενόχλησή τους, ζητώντας να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Άγκυρας, η οποία παρεμβαίνει σε όλες τις δηλώσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής και της "Συνταγματικής Επιτροπής", και γενικότερα σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι της «πλατφόρμας του Καΐρου», της «πλατφόρμας της Μόσχας» και της «επιτροπής συντονισμού», οι οποίες είναι οι κύριες δυνάμεις του «διαπραγματευτικού οργάνου» που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις της Συνταγματικής Επιτροπής, έστειλαν γραπτή επιστολή στον Pedersen προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος εντός του σώματος που σχετίζεται με την εκπροσώπηση της «πλατφόρμας του Καΐρου» και του ανεξάρτητου μπλοκ.