Σε συνέντευξή του στο Expression Interrupted, ο φυλακισμένος Κούρδος δημοσιογράφος Abdurrahman Gök είπε ότι είχε συλληφθεί λόγω της τεκμηρίωσής του για τον πυροβολισμό του Κεμάλ Κουρκούτ από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νορβιού του 2017. Η επόμενη ακρόαση για την υπόθεση του Gök θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Diyarbakır (Amed).

Το κύριο κίνητρο πίσω από την κράτηση του Abdurrahman Gök από τον Απρίλιο ήταν η φωτογράφιση του αστυνομικού πυροβολισμού του Kemal Kurkut κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νορβιού του 2017, είπε ο φυλακισμένος Κούρδος δημοσιογράφος στο Expression Interrupted, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις νομικές διαδικασίες κατά δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών στην Τουρκία.

Ο εκδότης του πρακτορείου Mezopotamya Gök ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που στάλθηκαν στη φυλακή εν αναμονή της δίκης μετά τις μαζικές συλλήψεις φιλοκουρδικών κύκλων σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει του πρώτου γύρου των γενικών εκλογών του Μαΐου, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε άλλη μια θητεία. Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης εναντίον του θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ).

Το κατηγορητήριο εναντίον του δημοσιογράφου αναφέρει βιβλία που μπορούν να παραγγελθούν νόμιμα στο Διαδίκτυο, την εγγραφή κοινωνικής ασφάλισης που του έχει καταχωρίσει το ίδρυμα στο οποίο εργάζεται και φωτογραφίες που τράβηξε στη βόρεια Συρία ως απόδειξη της υποτιθέμενης «μέλους παράνομης οργάνωσης».

Η κράτηση του Gök: Ένα χρονικό απειλών και εκφοβισμού μετά την αποκάλυψη πυροβολισμών αστυνομικών

Ο Gök είναι δημοσιογράφος για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά το κοινό τον γνωρίζει κυρίως για τις φωτογραφίες που τράβηξε το 2017, που τεκμηριώνουν τους πυροβολισμούς της τουρκικής αστυνομίας στον 23χρονο Κεμάλ Κουρκούτ, σκοτώνοντας τον νεαρό Κούρδο καθώς συμμετείχε στους εορτασμούς του Νεβροζ .

Ο κυβερνήτης τότε είπε ότι ο Kurkut κρατούσε ένα μαχαίρι στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο δρόμο προς την περιοχή όπου γινόταν το φεστιβάλ. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.

Το 2022, ο Gök καταδικάστηκε σε 18 μήνες και 22 ημέρες φυλάκιση για την τεκμηρίωσή του σχετικά με τον πυροβολισμό από την αστυνομία του Κούρδου φοιτητή Kemal Kurkut κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβροζ του 2017

Η σειρά φωτογραφιών του Gök έδειχνε τον Kurkut,  κρατώντας ένα μπουκάλι νερό στο ένα χέρι και ένα αντικείμενο που μπορεί ή όχι να ήταν μαχαίρι στο άλλο, να τρέχει με την πλάτη του γυρισμένη στην αστυνομία και να καταρρέει λίγο μετά, έχοντας πυροβοληθεί. στην πλάτη.

Δύο αστυνομικοί ερευνήθηκαν για τον θάνατο του φοιτητή, αλλά αθωώθηκαν το 2022.

«Μετά τη δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών, δέχτηκα πολλές απειλές, από φυσική παρακολούθηση έως τεχνική παρακολούθηση, από ανώνυμα τηλεφωνήματα μέχρι επιδρομές σε σπίτια. Με συνέλαβαν επανειλημμένα. Τώρα, επιτέλους, έχω προφυλακιστεί», είπε ο Gök.

Το 2022, ο Gök καταδικάστηκε σε 18 μήνες και 22 ημέρες φυλάκιση για αυτές τις φωτογραφίες. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

«Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του Kemal Kurkut, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι μου. Επειδή ήμουν στη δουλειά, πήγα στο αστυνομικό τμήμα μετά και έδωσα την κατάθεσή μου. Μου είπαν ότι κάποιος με είχε ενημερώσει. Δεν ήξερα λεπτομέρειες. Στη συνέχεια κατέληξε σε  δίωξη. Κλήθηκα να καταθέσω ξανά για την ίδια υπόθεση το 2017, την ίδια χρονιά. Τον Οκτώβριο του 2018, η αστυνομία έκανε ξανά έφοδο στο σπίτι μου. Απελευθερώθηκα τρεις μέρες αργότερα αφού έδωσα κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα», είπε ο Γκοκ.

Όταν ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Kurkut αθωώθηκε μετά τις δίκες, κατατέθηκε νέο κατηγορητήριο εναντίον του Gök. Αυτή τη φορά η εισαγγελία ζήτησε έως και 22μισι χρόνια φυλάκιση. Το κατηγορητήριο βασίστηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. Δικάστηκε χωρίς κράτηση, με βάση κατηγορητήριο που αποτελείται από ρεπορτάζ και φωτογραφίες και την κατάθεση μυστικού μάρτυρα. Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο Gök τράβηξε τις εν λόγω φωτογραφίες «κατόπιν οδηγιών της οργάνωσης».

Gök ο δημοσιογράφος

Ο Gök πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια των 20 και πλέον ετών της δημοσιογραφίας του σε ζώνες συγκρούσεων, ταξιδεύοντας στη Συρία το 2011 για να ακολουθήσει τον εμφύλιο πόλεμο, μετά τις επιθέσεις του ISIS εναντίον Sinjar (Sengal) στο βόρειο Ιράκ και Kobani (Kobanê) στη Συρία το 2014 , και μετά την εκστρατεία κατά του ISIS στη Ράκα το 2016-17. Ο Gök, ο οποίος κάλυψε επίσης τις πανεθνικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με το θάνατο της Jîna Mahsa Amini στο Ιράν, είπε ότι όλες αυτές ήταν αρκετά απαιτητικές διαδικασίες, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, όταν οι ειδήσεις σας βοηθούν τους ανθρώπους με τα προβλήματά τους, αντιμετωπίζετε και τα δικά σας τραύματα. Όταν κάνεις μια ανθρωποκεντρική, φυσιοκεντρική δημοσιογραφία, όταν εστιάζεις σε ανθρώπινες ιστορίες, στην πραγματικότητα συμβάλλεις στη λύση πολλών προβλημάτων».

Ο Gök έλαβε την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία Τουρκικών ειδήσεων στα 30α ετήσια βραβεία δημοσιογραφίας Musa Anter για την εξαιρετική κάλυψη των διαδηλώσεων Jin Jiyan Azadi στο Ιράν.

Ο Gök, ο οποίος βρίσκεται τώρα πίσω από τα κάγκελα για επτά μήνες, είπε ότι κάθε φορά που έβλεπε τηλεόραση θα ήθελε να ήταν στη Γάζα και ότι ήθελε επίσης να αναφέρει τις επιθέσεις της Τουρκίας σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

«Όταν δεν βλέπω [τις επιθέσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία] στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες, καταλαβαίνω γιατί βρίσκομαι στη φυλακή», είπε ο Γκοκ.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι περνά πολύ χρόνο στη φυλακή διαβάζοντας, προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόσβαση σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης και μπορεί να λαμβάνει ειδήσεις μόνο από πηγές που επαινούν την κυβέρνηση.