Ο Ερντογάν θα παίξει το “χαρτί” του ΝΑΤΟ και του Ιντζιρλίκ απέναντι στις ΗΠΑ
Ο Ερντογάν θα παίξει το “χαρτί” του ΝΑΤΟ και του Ιντζιρλίκ απέναντι στις ΗΠΑ
- Date: 26 Απριλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
- Date: 26 Απριλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
Ο Ερντογάν θα παίξει το “χαρτί” του ΝΑΤΟ και του Ιντζιρλίκ απέναντι στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στις ΗΠΑ λόγω των δηλώσεων του Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» στη δήλωσή του για την 106η επέτειο των γεγονότων του 1915. Η Τουρκία, θα φέρει στην ημερήσια διάταξη ψήφισμα κυρώσεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γράφει η Selda Guneysu
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στις ΗΠΑ λόγω των δηλώσεων του Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία των Αρμενίων”, αλλά και αποκαλώντας Κωνσταντινούπολη την Ισταμπούλ, προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κάτι που έκανε Τουρκία να σχεδιάζει να εγκρίνει ψήφισμα κυρώσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πλευρά της κυβέρνησης πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για τη θέση της στο ΝΑΤΟ.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπεστέπε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης η χρήση των λέξεων «γενοκτονία» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τα γεγονότα του 1915 και η αναφορά σε «Κωνσταντινούπολη». Το μέτωπο της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, απέναντι σ’ αυτήν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει “να απαντήσει με ισόρροπα αντίμετρα”.
Προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο
Το κυβερνών μέτωπο επισημαίνει ότι πίσω από τη χρήση της φράσης «Κωνσταντινούπολη» από τον Μπάιντεν κρύβονται «τα συμφέροντα που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης αξιολογείται ότι η κίνηση αυτή του Μπάιντεν ήταν μια έμμεση απειλή προς την Τουρκία.
Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να σκοπεύουν “να εξωθήσουν την Ελλάδα σε κινήσεις εναντίον της Τουρκίας, στα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, όπως ακριβώς έγινε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, το 1919-1922″. Επιπλέον τονίζεται ότι οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία “στο Β. Ιράκ και τη Συρία ότι θα πρωτοστατήσουν στην ίδρυση κουρδικού κράτους μέσω του PKK και του YPG”.
Η κυβερνητική πτέρυγα σκέφτεται επίσης να «ανοίξει μια συζήτηση για την παρμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Είναι στο τραπέζι ακόμα και «η απόσυρση της Τουρκίας από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Γι' αυτό, δίνεται το παράδειγμα της Ελλάδας και της Γαλλίας. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αποχώρησε από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την επιχείρηση της Κύπρου το 1974, αλλά επέστρεψε το 1980 και η Γαλλία αποχώρησε από τη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 1966, αλλά επέστρεψε στις 3 Απριλίου 2009.
Αναφέρεται ότι από το 1952 που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, “θέλουν να την αλυσσοδέσουν από κάθε πλευρά” και ότι υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν το θέμα της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, και ότι «αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί μαζί με τους πολίτες, ως έθνος». Οι παλιότερες δηλώσεις του προέδρου του MHP, Devlet Bahçeli, έλεγαν ότι “Εμείς υπήρχαμε πριν ΝΑΤΟ, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν κριθεί αναγκαία η αποχώρησή μας απ’ αυτό”. Το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει ότι το MHP θα τους υποστηρίξει επίσης σε κάθε απόφαση σχετικά με το ΝΑΤΟ.
Κυρώσεις στις ΗΠΑ για τη βάση του Ιντζιρλίκ
Η άποψη που εξέφρασε το μέτωπο της αντιπολίτευσης ότι «η βάση Ιντζιρλίκ στα Άδανα πρέπει είναι κλειστή για τις ΗΠΑ» έχει πλέον αποκτήσει βάρος και στο κυβερνητικό μέτωπο. Ως παράδειγμα γι’ αυτό προβάλλεται η επιχείρηση του 1974 εναντίον της Κύπρου. Εκείνη την εποχή, η χρήση του Ιντζιρλίκ είχε διακοπεί για τις ΗΠΑ ως απάντηση στο εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Αλλά αυτό το βήμα θα το κάνει η κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη της τι θα αποφέρει στην Τουρκία όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Τέλος, η Τουρκία θα απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει καταβάλει για τα F-35, διαφορετικά θα μιλήσει για μετάβαση στη Διεθνή Διαιτησία.
Αφήστε ένα σχόλιο