Στην Κωνσταντινούπολη, οι συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγιε, επικεντρώθηκαν σε κατάπαυση του πυρός και βοήθεια στη Γάζα, αποφεύγοντας εμφανώς το σημαντικό εμπόριο της Τουρκίας με το Ισραήλ.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, εστιάζοντας κυρίως στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο την επανεξέταση του ρόλου του ως μεσολαβητή από το Κατάρ σε αυτές τις συζητήσεις και τη δήλωση του Ερντογάν για τη δέσμευση της Τουρκίας στην υποστήριξη της Παλαιστίνης σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Η δέσμευση του Ερντογάν υπογραμμίζει την επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και των πιθανών προσπαθειών ανοικοδόμησης στη Γάζα.

Ο Τζάσπερ Μόρτιμερ, που αναφέρει από την Άγκυρα για το FRANCE 24, σημείωσε ότι παρά τους τεταμένους δεσμούς της Τουρκίας, η επιρροή του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο τον τοποθετεί ως βασικό πρόσωπο στις συνεχιζόμενες περιφερειακές συζητήσεις. Ωστόσο, ο Μόρτιμερ τόνισε, «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Τουρκία να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς λόγω των διακοπτών διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ».

Ενώ ο Ερντογάν και ο Haniyeh συζήτησαν πιθανή ανοικοδόμηση στη Γάζα μετά τη σύγκρουση και τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη παράλειψη στον διάλογό τους: συζητήσεις για τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Παρά τη λεκτικη υποστήριξη του Ερντογάν για την Παλαιστίνη και τις πρόσφατες συγκρίσεις της Χαμάς με τις Εθνικές Δυνάμεις της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την ανεξαρτησία, το σημαντικό συνεχιζόμενο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν αναφέρθηκε.

Αυτή η σιωπή έρχεται εν μέσω δημοσιογραφικών αποκαλύψεων ότι η Τουρκία συνεχίζει το εμπόριο της με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βασικών προμηθειών όπως το τσιμέντο, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις περί εμπορικών περιορισμών. Ο δημοσιογράφος Μετίν Τζιχάν εξήγησε ότι τα πλοία μεταφέρουν τακτικά τσιμέντο από την Τουρκία στο Ισραήλ, υποδεικνύοντας συνεχείς οικονομικούς δεσμούς που έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια πολιτική στάση του Ερντογάν.

Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, η αποσύνδεση μεταξύ της υποστήριξής του στα Παλαιστινιακά ζητήματα και των οικονομικών δεσμεύσεων της χώρας του με το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην εσωτερική πολιτική.