Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν τριμερή συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν τριμερή συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν τριμερή συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν τριμερή συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν μια τριμερή συνάντηση με τον Σύρο ηγέτη Άσαντ. Ωστόσο, έχοντας δεδομένη την υποστήριξη της Ρωσίας, η Δαμασκός επιδεικνύει μια διστακτική προσέγγιση στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ρώσο ηγέτη Βλάντιμιρ Πούτιν μια τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. «Επί του παρόντος, επιθυμούμε να κάνουμε ένα βήμα σε μια τριμερή Συρίας-Τουρκίας-Ρωσίας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

«Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διαπραγματευτούν πρώτα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά να συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας μας και έπειτα οι υπουργοί των Εξωτερικών μας», είπε ο Ερντογάν.

«Ας συναντηθούμε ως ηγέτες μετά τις διαπραγματεύσεις τους. Το πρότεινα και στον κ. Πούτιν. Το βλέπει επίσης αισιόδοξα», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είχε μιλήσει με τον Πούτιν στις 11 Δεκεμβρίου για να διαπραγματευτεί τις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν παρέπεμψε επίσης τους δημοσιογράφους στη Συμφωνία του Σότσι και στις συνομιλίες της Αστάνα και επέμεινε ότι θα ολοκληρώσει τον διάδρομο ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Επέκρινε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS -που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου- διότι υποστηρίζει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Σε συνεργασία με τον συνασπισμό, οι SDF διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την οριστική ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο πολιτικός σχολιαστής και ιδρυτής της "Syrian Analysis", Κεβόρκ Αλμασσιάν, εξηγεί ότι ο Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη του Άσαντ τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζει επικείμενες εκλογές στις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, τα δημογραφικά στοιχεία και τους Σύρους πρόσφυγες.

Ωστόσο, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η Δαμασκός έχει διατηρήσει μια διστακτική προσέγγιση στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας και αναμένει «πιο συγκεκριμένα βήματα» από τη γείτονά της.

«Η Άγκυρα μπορεί να είναι πιο ουσιαστική στον πολιτικό της προσανατολισμό από ορισμένες αραβικές χώρες. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε αν η Τουρκία έχει λάβει μια σοβαρή στάση ή αν πρόκειται για έναν πολιτικό ελιγμό», δήλωσε ο Άσαντ.