Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκφοβίσει τους Κούρδους ενόψει εκλογών

Ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, συνελήφθησαν σε 21 πόλεις στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ.

Μιλώντας στο Mesopotamia New Agency, ο Μπεντιρχάν Σαρσιλμάζ, μέλος της Ένωσης Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD), επέστησε την προσοχή στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης, η οποία, όπως είπε, προσπάθησε να εκφοβίσει τον κουρδικό λαό.

Ο Σαρσιλμάζ είπε: «Οι πρόσφατες συλλήψεις αποτελούν μέρος των καταπιεστικών πολιτικών που εφαρμόζονται κατά του κουρδικού λαού.

»Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές καταστολής και φασισμού όσο θέλει, αλλά εμείς, οι δικηγόροι, θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας».

Ένα άλλο μέλος του ÖHD, ο Σινάν Ζιντζίρ, δήλωσε ότι οι συλλήψεις απειλούν την ασφάλεια των εκλογών στο Κουρδιστάν και την Τουρκία στις 14 Μαΐου.

«Ο κουρδικός λαός και η πραγματικότητά του αντιστέκονται σε αυτά τα εδάφη.

»Ο κουρδικός λαός διεξάγει τον μεγαλύτερο και πιο δύσκολο αγώνα εναντίον αυτού του συστήματος.

»Προσπαθούν να κάνουν τον κουρδικό λαό να πληρώσει το τίμημα για αυτό», είπε.

Ο Ζιντζίρ επέμεινε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία πρέπει να αντιδράσουν στις κρατήσεις.

«Εάν δεν σταματήσει αυτή η επιχείρηση πολιτικής γενοκτονίας, η εκλογική ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί πουθενά στην Τουρκία.

»Η κυβέρνηση πρόκειται να πέσει μετά από 21 χρόνια στην εξουσία.

»Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αντιπολίτευση πρέπει να υψώσει φωνή ενάντια σε αυτήν την καταστολή.

»Ως εκ τούτου, το να στέκεσαι δίπλα στον κουρδικό λαό που αντιστέκεται και σε αυτούς που αγωνίζονται για την αλήθεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτά τα εδάφη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία στην Τουρκία σήμερα.

»Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) θα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους.

»Εάν δεν υψωθεί φωνή εναντίον αυτής της καταστολής, θα εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία».

Ο επικεφαλής του παραρτήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Ντιγιαρμπακίρ, Αμπντουλάχ Ζεϋτούν, δήλωσε ότι τα πολιτικά δικαιώματα περιορίζονται στη χώρα, προσθέτοντας:

«Οι κρατήσεις μας ανησυχούν για την ατμόσφαιρα στην οποία η κυβέρνηση θέλει να πάει στις κάλπες».

«Έχουμε βιώσει και γίναμε μάρτυρες εδώ και πολλά χρόνια το γεγονός ότι οι εκλογές δεν γίνονται υπό δίκαιες συνθήκες στη χώρα και οι πολιτικές καταστολής εντείνονται με διάφορες μεθόδους κατά την εκλογική διαδικασία.

»Ωστόσο, το γεγονός ότι οι κρατούμενοι εργάζονται σε διαφορετικές δημόσιες σφαίρες, ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκτός από πολιτικούς και ότι η έρευνα και οι κρατήσεις είναι μεγάλης κλίμακας, μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν απώτερα κίνητρα που δεν μπορούν να περιοριστούν σε εκλογές».