Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας – συμφώνησαν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας – συμφώνησαν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας - συμφώνησαν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας - συμφώνησαν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενταθεί μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων με τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σε ένα σπάνιο τηλεφώνημα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως ανέφερε το προεδρικό του γραφείο.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών του G20 που πραγματοποιείται στο Ριάντ το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αμερικής συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής του G20, δήλωσε η τουρκική Προεδρία αργά την Παρασκευή.

Ο Τούρκος ηγέτης πρόκειται να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να διατηρήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και να διευθετηθούν ζητήματα", πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται εδώ και χρόνια ως ανταγωνιστές για την ηγεμονία του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο σουνιτών-μουσουλμανικών δυνάμεων της περιοχής έχουν ενταθεί μετά τη δολοφονία του συντάκτη της Washington Post, Κασόγκι, το 2018 στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και στιγμάτισε την παγκόσμια εικόνα του πρίγκιπα Mohammed bin Salman,.

Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και το σώμα του κόπηκε σε κομμάτια από μια 15μελή ομάδα Σαουδαράβων στο προξενείο, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Η σωρός του δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Ο Ερντογάν τότε είχε δηλώσει ότι η εντολή δολοφονίας του Κασόγκι προήλθε από τα «υψηλότερα επίπεδα» της Σαουδικής κυβέρνησης, αλλά ποτέ δεν κατηγόρησε άμεσα τον Πρίγκιπα Mohammed.