Ο Μπάιντεν βάζει στον πάγο τον Ερντογάν και αρνείται την τηλεφωνική συνομιλία

Ο Μπάιντεν βάζει στον πάγο τον Ερντογάν και αρνείται την τηλεφωνική συνομιλία

Ο Μπάιντεν βάζει στον πάγο τον Ερντογάν και αρνείται την τηλεφωνική συνομιλία

Ο Μπάιντεν βάζει στον πάγο τον Ερντογάν και αρνείται την τηλεφωνική συνομιλία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα του Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τηλεφωνική κλήση, μια εβδομάδα πριν εισέλθει στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε την Πέμπτη το Middle East Eye, επικαλούμενο τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν υπέβαλε την πρόταση στην ομάδα του Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί. Ο Ερντογάν ήταν μεταξύ των τελευταίων ηγετών παγκοσμίως που συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη ενάντια στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Ερντογάν διατηρούσε θερμές σχέσεις.

Η καθυστέρηση υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν επικριτής του Ερντογάν, δεν θα βιαστεί να γυρίσει νέα σελίδα, ανέφεραν οι ειδησεογραφικές πηγές.

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν έχουν μακρά ιστορία πολιτικών συνομιλιών. Προς το τέλος της διακυβέρνησης Ομπάμα, ο τότε αντιπρόεδρος χρειάστηκε να ζητήσει δύο φορές συγγνώμη από τον Ερντογάν για τον θυμό του: μια φορά επειδή κατηγόρησε την Τουρκία για ενίσχυση και υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), και τη δεύτερη, λόγω της ελλιπούς του υποστήριξής του υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης, κατόπιν της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Η θετική προσέγγιση του Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία άλλαξε μέσα στα χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Μπάιντεν καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία το 2019 και πρότεινε την υποστήριξη των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από τους New York Times.

«Όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της Τουρκίας για αυτό το μέρος του κόσμου και η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να διατηρήσει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε ο Asli Aydıntaşbaş, πολιτικός αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) . "Υπάρχουν όμως εκκρεμή ζητήματα και ένα τοξικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις."

Το πρώτο ένστικτο της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είναι να δημιουργήσει μια μικρή απόσταση στη σχέση, εξήγησε. «Ούτε να υποστηρίξει την Τουρκία ως πρότυπο για την περιοχή, ούτε να στοχοποιήσει την Τουρκία ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλώς ουδετερότητα και απόσταση. "