Ο Ντουράν Καλκάν, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανέλυσε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του τουρκικού κράτους ενάντια στα οχυρά των Κούρδων μαχητών στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, τονίζοντας την πρόσφατη κατάρριψη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το PKK και κάλεσε για έναν ενιαίο αγώνα ενάντια στον τουρκικό φασισμό.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Ο Ντουράν Καλκάν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK, μίλησε στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Medya Haber, όπου τόνισε τη συνεχιζόμενη αντίσταση των δυνάμεων του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν και κάλεσε για ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο για να αντισταθεί στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους.

Ο Καλκάν επέκρινε τα κύρια τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «το ευρύ κοινό της Τουρκίας δεν γνωρίζει πολλά πράγματα».

Το στέλεχος του PKK είπε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να κρύψουν την είδηση ​​για τουλάχιστον 15 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ariel (UAV), κοινώς drones, που καταρρίφθηκαν από την ένοπλη πτέρυγα του PKK (HPG) από τον Φεβρουάριο του 2023.

«Τώρα τα συντρίμμια του AKP-MHP πέφτουν βροχή από τον ουρανό», πρόσθεσε ο Καλκάν, συγκρίνοντας μεταφορικά την ιστορική ήττα της συμμαχίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP-MHP)Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές της χώρας και πιθανή μειωμένη στρατιωτική του υπεροχή.

Συνέχισε δηλώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεχνολογίας που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου, και ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί εκτενώς για το θέμα, δείχνοντας βίντεο αυτών των drones που «πετούν και επιτίθενται, αλλά ποτέ δεν δείχνουν βίντεο με αυτά πέφτοντας.”

Ο Καλκάν πρόσθεσε ότι ο τουρκικός φασισμός «δεν δυναμώνει, αλλά καταρρέει» και ότι «προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός με τη βία και να αποτρέψει την κατάρρευσή του».

Εκφράζοντας τη φρίκη του για την ομαλοποίηση του ισολογισμού του πολέμου στη Γάζα, είπε ότι «ο ισολογισμός δίνεται σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό. […] [πάνω από] 30.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Αυτοί είναι άνθρωποι, άνθρωποι! Οι άνθρωποι σκοτώνουν ανθρώπους! Τι είδους ανθρωπιά είναι αυτή; […] Υπάρχει μια σφαγή σε εξέλιξη».

Τόνισε ότι το PKK είναι ένα «κίνημα που θέλει ελευθερία και δημοκρατία», αλλά , όπως είπε ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, «έχουν αναγκαστεί σε μια κατάσταση όπου πρέπει να πολεμήσουν για να μην καταστραφούν».

Το στέλεχος του PKK βούτηξε ακόμα πιο βαθιά στην ανάλυσή του για την τουρκική κυβέρνηση ΑΚΡ-ΜΗΡ, λέγοντας ότι «καταρρέει» και ότι «ο φασισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ διαλύεται».

«Προσπαθούν να το κρύψουν με την προπαγάνδα τους […] Φοβούνται ιδιαίτερα την ξένη κοινή γνώμη […] Βρίσκονται σε κατάσταση φόβου 24 ωρών. Κι αν αποκαλυφθεί η αλήθεια; Ό,τι και να κάνει, ο φασισμός AKP-MHP δεν θα σωθεί από την κατάρρευση», είπε.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «έκαναν πλύση εγκεφάλου σε πολλούς ανθρώπους με χρήματα, με εθνικιστικές, σεξιστικές και θρησκευτικές αυταπάτες […] και έχουν μετατρέψει τους ανθρώπους σε εχθρούς των Κούρδων».

Ο Καλκάν, ο οποίος είναι ο ίδιος τουρκικής καταγωγής, καλεί «τη νεολαία, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους της Τουρκίας» να «αναγνωρίσουν αυτή τη φασιστική επιθετικότητα και δίωξη και να ριζοσπαστικοποιήσουν την αντίσταση εναντίον της» και ότι «μόνο μέσω αυτής της [αντίστασης] μπορεί αυτός ο φασισμός AKP-MHP να καταστραφεί.”

Καλώντας την ενότητα μεταξύ των διαφόρων λαών της Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως «Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα Λαών», ώστε «η τουρκική κυβέρνηση να μην κάνει περισσότερο κακό στην κοινωνία».

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη στάση, ολοκλήρωσε με έκκληση για ενότητα και κινητοποίηση. Ενθυμούμενος την ιστορία των σοσιαλιστικών αγώνων στην Τουρκία, προέτρεψε «ιδιαίτερα τη νεολαία» να μην ξεχάσει τον αγώνα της Τουρκικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης DEV-GENÇ (Επαναστατική Νεολαία) και των Τούρκων επαναστατών Mahir Çayan, Deniz Gezmiş και İbrahim Kaypakkaya, που όλοι σκοτώθηκαν. στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τις τουρκικές κρατικές δυνάμεις και θεωρούνται σύμβολα της αντίστασης ενάντια στον τουρκικό φασισμό.