Ο Ελβετός βουλευτής Christian Danndrès είπε ότι «το τουρκικό κράτος διαπράττει ανοιχτά ένα έγκλημα πολέμου κατά του κουρδικού λαού. Η Ροζάβα πλήρωσε το τίμημα με αίμα για να μας προστατεύσει και να υπάρχουμε».

 

Ως αποτέλεσμα των τεράστιων επενδύσεων που έκανε η κυβέρνηση AKP-MHP στον πόλεμο μίσους κατά των Κούρδων, οι λαοί της Τουρκίας βιώνουν μια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κατάρρευση. Η απομόνωση, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού του πολέμου, επιβάλλεται εδώ και 24 χρόνια στον Κούρδο ηγέτη  Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η πολιτική απομόνωσης που ξεκίνησε στις φυλακές Υψηλής Ασφάλειας Τύπου F στο Imrali εξαπλώθηκε και στα μικρότερα χωριουδάκια της Τουρκίας και του δυτικού Κουρδιστάν, ενώ οι βόμβες πέφτουν βροχή  στην Ροζάβα και στους λαούς του Βόρειου Κουρδιστάν.

Γνωρίζοντας ότι η λύση σε όλες αυτές τις κρίσεις κρύβεται στον Οτσαλάν, η κυβέρνηση βαθαίνει την απομόνωση. όλοι οι λαοί που θέλουν μια λύση στη Μέση Ανατολή , Πόσο μάλλον οι Κούρδοι και παλεύουν γι’ αυτήν συχνά αναφέρουν την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η πολιτική απομόνωσης και να δοθεί στη Ροζάβα ένα καθεστώς.

Ενώ το τουρκικό κράτος συνεχίζει τον βρόμικο πόλεμο του εναντίον του κουρδικού λαού από τη Ροζάβα έως το βόρειο Κουρδιστάν,  από το Ανατολικό Κουρδιστάν μέχρι τις πόλεις της Τουρκίας, οι διεθνείς δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την προστασία του διεθνούς δικαίου θάβουν τα κεφάλια τους στην άμμο. Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών και οι Ανεξάρτητες Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εφιστούν συχνά την προσοχή στο γεγονός ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εγκλημάτων πολέμου σε όλες τις εκθέσεις τους.

Ο Serkan Demirel μίλησε με τον βουλευτή του Εθνικού Κοινοβουλίου του Ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δικηγόρο Christian Danndrès για αυτές τις αντιφάσεις, την πολιτική απομόνωσης και τις αυξανόμενες επιθέσεις στη Rojava, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Yeni Özgur Politika.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων έχει γίνει πραγματικά δύσκολη

Αξιολογώντας το καθεστώς AKP-MHP ως καταστροφή, ο βουλευτής Christian Danndrès είπε: “Ελπίζαμε ότι αυτό το καθεστώς θα έπεφτε στις τελευταίες εκλογές. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Νομίζω ότι με τη συνέχιση του καθεστώτος του AKP,  οι λαοί που απαρτίζουν την  απελευθέρωση της Τουρκία και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έχουν γίνει πραγματικά πολύ δύσκολες».

«Απομόνωση ενάντια στον ηγετικό ρόλο του Οτσαλάν»

Μιλώντας για την επιδεινούμενη απόλυτη απομόνωση του Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Νταντρές υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος απομόνωσης είναι ο ηγετικός ρόλος του Οτσαλάν. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Νταντρές είπε: “Με την πολιτική απομόνωσης, αυτή η σύμβαση παραβιάζεται. Αυτές οι πρακτικές κατά του κ. Οτσαλάν είναι μια κραυγή για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα .”

Οι διεθνείς θεσμοί πρέπει να μιλήσουν

Δηλώνοντας ότι οι εκστρατείες που ξεκίνησαν για τον τερματισμό της απομόνωσης του Οτσαλάν είναι σημαντικές, ο Νταντρές είπε: «Ο Οτσαλάν είναι ένας πολιτικός κρατούμενος στον οποίο επιβάλλονται περιορισμοί εκτός του πλαισίου που καθορίζεται από τα κράτη που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οργανώσεις δικηγόρων στη διεθνή αρένα ή θεσμοί όπως η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει επίσης να εγείρουν το ζήτημα ότι οι κατάδικοι έχουν δικαίωμα σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που δεν είναι εξαιρετικό, όπως στην περίπτωση του κ. Öcalan».

Κεντρικός ρόλος του Οτσαλάν

Υπογραμμίζοντας ότι ο Οτσαλάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος, ο Νταντρές είπε: «Σήμερα, εάν ο Οτσαλάν εξακολουθεί να κρατείται σε αυτό το είδος σωφρονιστικού συστήματος, είναι επειδή παραμένει ισχυρή προσωπικότητα και αποτελεσματικός ηγέτης για ένα μεγάλο τμήμα των Κούρδων. Ο Οτσαλάν παίζει κεντρικό ρόλο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος, αλλά αυτό απαιτεί επίσης συνεργασία με τουρκικές προοδευτικές οργανώσεις. Πιστεύω ότι μέρος της λύσης βρίσκεται σε αυτή την ενότητα».

Στοχεύονται οι δημόσιοι χώροι

Ο Νταντρές είπε ότι «η τουρκική κυβέρνηση προτιμά τον πόλεμο κατά των Κούρδων για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας» και συνέχισε: «Επιπλέον, ο πόλεμος στο Κουρδιστάν είναι ένας σοβαρός πόλεμος και με αυτόν τον πόλεμο, η Τουρκία παραβιάζει σοβαρά τους ορους  του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δημόσιες υποδομές, όπως σχολεία, στοχοποιούνται στη Ροζάβα. Οι επιθέσεις σε αμάχους γίνονται σε καθημερινή βάση. Βομβαρδίζονται χωράφια, καθώς και βασικές προμήθειες τροφίμων».

Ανοιχτά διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου

Ο Νταντρές είπε: “Μετά την πρώτη επίθεση, η Τουρκία επιτίθεται για δεύτερη φορά για να εξουδετερώσει όσους ήρθαν να βοηθήσουν τα θύματα, όπως ακριβώς η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να οριστούν άμεσα ως εγκλήματα πολέμου”.

«Η σιωπή της κοινωνίας είναι σκάνδαλο!»

Ο Νταντρές αξιολόγησε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας έναντι αυτών των επιθέσεων ως σκανδαλώδη κατάσταση.

Η Ροζάβα πλήρωσε το τίμημα με αίμα

Υπογραμμίζοντας ότι το να αφήνουμε τους Κούρδους μόνους μετά τον πόλεμο κατά του ISIS είναι μέρος της κυνικής πολιτικής της Δύσης, ο Danndrès είπε: «Οι Κούρδοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του ISIS και ταυτόχρονα απέτρεψαν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να χάσουν τη ζωή τους. Η Ροζάβα πλήρωσε το τίμημα με αίμα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να υπάρχει. Σήμερα, αυτό έχει ξεχαστεί. Επομένως, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τη Rojava. Νομίζω ότι πρέπει να το υπογραμμίσουμε αυτό με εκτεταμένες προσπάθειες επικοινωνίας και ενημέρωσης».

Πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης

Ο Νταντρές συνέχισε: “Είδαμε ότι η Ροζάβα πολεμούσε επιτυχώς κατά του ISIS. Η Ροζάβα αναγνωρίστηκε και προωθήθηκε ως σημαντικός παράγοντας στη νίκη επί των δολοφόνων. Επιπλέον, πολέμησε κατά του καθεστώτος Άσαντ για ένα διάστημα. Νομίζω ότι η υποστήριξη της Ροζάβα σήμερα θα έπρεπε είναι ένα ελάχιστο πίστης για όλους μας. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις της Τουρκίας».

Το σημαντικό μέρος της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία

Ο Νταντρές πρόσθεσε ότι η ευκαιρία της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ να πουν «σταματήστε» στις πολιτικές της Τουρκίας λόγω του «μεσολαβητικού» ρόλου που έπαιξε το τουρκικό κράτος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει μειωθεί πολύ. Είπε ότι είναι σημαντικό να εργαστεί κανείς στο κοινοβούλιο για να υποστηρίξει τη Ροζάβα από θεσμική προοπτική ως μέρος μιας προσέγγισης διεθνούς αλληλεγγύης και να δημιουργήσει πλειοψηφία ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν. “Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε και από τις δύο πλευρές. Εκτός από τη θεσμική διεθνή αλληλεγγύη, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια διεθνής αλληλεγγύη βάσης με συνδικαλιστικά και προοδευτικά κόμματα που είναι σε θέση να υποστηρίξουν ένα πραγματικό σχέδιο απελευθέρωσης για τους λαούς της Τουρκίας εναντίον του Ερντογάν και των επιχειρηματιών εθνικιστών που κυβερνούν τη χώρα».

«Το καθεστώς Ερντογάν είναι επίσης απειλή για την Ευρώπη»

Ο Νταντρές είπε ότι το καθεστώς Ερντογάν αποτελεί απειλή όχι μόνο για τους λαούς της περιοχής αλλά και για την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι αυτός ο κίνδυνος έχει γίνει λιγότερο συζητημένος από την Ευρώπη λόγω του μεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ανάγκη για διεθνή υποστήριξη από τη βάση

Ο Νταντρές συνέχισε: “Προφανώς, η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν λόγω του ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ενώ το κάνει αυτό, παρατηρεί προσεκτικά ότι οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία, της οποίας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνονται συζητήσιμες για άλλη μια φορά, παραβιάζονται σοβαρά. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να φανεί καθαρά τι είναι ο Ερντογάν και το καθεστώς του. Ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά αντιδημοκρατικός και έχει υπερεθνικιστικές αρχές. Κατά την άποψή μου, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος Η καταπολέμηση αυτής της τάσης είναι η παροχή διεθνούς υποστήριξης από τη βάση για τα τουρκικά δικαιώματα».

2023-08-27T16:34:09+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top