178276406

 

Η Νορβηγία απελαύνει 15 αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας οι οποίοι, όπως δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν ως διπλωματικοί υπάλληλοι, μια κίνηση στην οποία η Μόσχα είπε ότι θα απαντήσει.

Οι απελάσεις ανέρχονται στο ένα τέταρτο των Ρώσων διπλωματών που είναι τώρα διαπιστευμένοι στο Όσλο, σύμφωνα με τη νορβηγική κυβέρνηση.

“Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση, και στον περιορισμό του επιπέδου της ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη Νορβηγία, και ως εκ τούτου στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων”, ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χούτφελντ.

“Η Ρωσία αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική απειλή στη Νορβηγία… Δεν θα επιτρέψουμε σε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να λειτουργούν υπό διπλωματικό κάλυμμα”, πρόσθεσε.

 

Οι εν λόγω αξιωματικοί πρέπει να φύγουν από τη Νορβηγία σύντομα, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να επεκταθεί.

Η Νορβηγία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

Είχε απελάσει επίσης τρεις Ρώσους τον Απρίλιο του 2022.

Η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να επιδιώκει τη διατήρηση κανονικών διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ευπρόσδεκτοι στη Νορβηγία, είπε η Χούτφελντ.