Νίγηρας: Έληξε το τελεσίγραφο – Έκτακτη συνεδρίαση της ECOWAS

Εκτάκτως, συνεδριάζουν την Πέμπτη στην Αμπούτζα, με αντικείμενο την κατάσταση στον Νίγηρα, οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, λίγες ώρες αφότου έληξε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στους πραξικοπηματίες, ζητώντας την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Οι ηγέτες του ECOWAS θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Νίγηρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, ο οποίος έχει απειλήσει με πιθανή προσφυγή στη βία εάν οι στρατιωτικοί δεν αποκαθιστούσαν τη συνταγματική τάξη μέχρι την Κυριακή.

Η στρατιωτική χούντα ωστόσο έκλεισε τον εναέριο χώρα του Νίγηρα και προειδοποίησε ότι θα «υπερασπιστεί» τη χώρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα και όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας, με την αδιάκοπη στήριξη του λαού μας, είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την ακεραιότητα του εδάφους μας» ανέφερε η ανακοίνωση που διάβασε ένας εκπρόσωπος της χούντας στην εθνική τηλεόραση.

Ο Νίγηρας είναι μια περίκλειστη χώρα, με μέγεθος διπλάσιο της Γαλλίας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες πολλές πτήσεις από και προς άλλες χώρες της Αφρικής περνούν από τον εναέριο χώρο του.

Η γαλλική εταιρεία Air France ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο και το Μπαμακό, στο Μαλί –χώρες που συνορεύουν με τον Νίγηρα– μέχρι τις 11 Αυγούστου και ανέφερε ότι άλλες πτήσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο.

Αφρικανικές και δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις και περιέκοψαν την οικονομική βοήθειά τους προς τον Νίγηρα, προσπαθώντας να πιέσουν τη χούντα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει κυρώσεις, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, είπε σε μια συνέντευξή του ότι η ECOWAS θα πρέπει να παρατείνει τη διορία που είχε δώσει στους στρατιωτικούς.

«Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διπλωματίας» είπε στην εφημερίδα La Stampa ο Ταγιάνι.

«Είναι σωστό να ελευθερωθεί ο Μπαζούμ, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς.

»Οι ΗΠΑ είναι πολύ επιφυλακτικές, είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Νίγηρα ενώ η κινεζική πρεσβεία στη Νιαμέι ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι που βρίσκονται στη χώρα αυτήν θα πρέπει να φύγουν αν δεν έχουν κάποιον συγκεκριμένο λόγο να μείνουν.

Ο ίδιος ο Μπαζούμ, σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έγραφε ότι είναι όμηρος και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη στον Νίγηρα.

 

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept