Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Η απάντηση της Αθήνας και η ενόχληση Ερντογάν για τη στάση του Βερολίνου

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Η απάντηση της Αθήνας και η ενόχληση Ερντογάν για τη στάση του Βερολίνου

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο - Η απάντηση της Αθήνας και η ενόχληση Ερντογάν για τη στάση του Βερολίνου

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο - Η απάντηση της Αθήνας και η ενόχληση Ερντογάν για τη στάση του Βερολίνου

Το…σχοινί των προκλήσεων τεντώνει σε καθημερινή βάση ο εξ’ ανατολών γείτονας, με την αποχαλίνωση της τουρκικής ηγεσίας να γίνεται η…δεύτερη φύση της, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία μακρά προεκλογική περίοδο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…ξεδιπλώνει τις αναθεωρητικές εξάρσεις του, προκειμένου να διευρύνει το…αποτύπωμά του.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Η Αθήνα, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ολοκλήρωσε τον κύκλο των επισκέψεών του στις βαλτικές χώρες, εκπέμπει καθαρό μήνυμα για την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει, εξακολουθητικά, στα…ραντάρ της την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας.

Η ένταση στο πεδίο και η λογική των προκλήσεων που έχει επιλέξει η γειτονική χώρα αποτυπώνεται στο χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο. Τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και δυσκόλεψε το έργο του Λιμενικού και της Frontex, τη στιγμή που εκτελούσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σαμιοπούλας Σάμου.

Το τουρκικό σκάφος, αφού ειδοποιήθηκε από πλοίο ξένης σημαίας για τον εντοπισμό νεκρού, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού. Μάλιστα, κατά την περισυλλογή της σορού, ενώ το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι βρίσκεται σε ελληνική επικράτεια, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος ενώ παράλληλα έκανε και επίδειξη οπλισμού.

Μάλιστα, το περιστατικό εκτυλίχθηκε παρουσία ιταλικού σκάφους της Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν, προκειμένου να ενημερώσει τον οργανισμό. "Αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο", ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με την ελληνική πρωτεύουσα να έχει τεθεί, έτσι κι αλλιώς, σε…κατάσταση κόκκινου συναγερμού στο Αιγαίο, με στόχο να μη μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Σε χρόνο, παράλληλο, η Αθήνα συνεχίζει να…τρέχει το μαραθώνιο διεθνοποίησης της λόγω και έργω αποχαλίνωσης των γειτόνων, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους ομολόγους του σε Λιθουανία και Λετονία, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. "Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου είδους ζητήματα…Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως", ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, από το Ταλίν, με την Ελλάδα και την Εσθονία να καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πάντως, δε μπορεί κανείς να αγνοήσει και την έντονη ενόχληση που εκφράζει η ηγεσία της Τουρκίας για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου. Στον απόηχο των αναφορών Σολτς, από την ελληνική πρωτεύουσα, για την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και των καθαρών θέσεων που έχει λάβει η γερμανική πρωτεύουσα κατά του αναθεωρητισμού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Εκφράζοντας την προσδοκία του από τη Γερμανία να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση της ως προς τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποκτήσει νέα πνοή", ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρείας, που αντιδρά σπασμωδικά στα μηνύματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψει την όχθη των προκλήσεων στην περιοχή.