Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία εγκαθιστά Σύρους μισθοφόρους στη θέση των απελαθέντων Αρμένιων

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία εγκαθιστά Σύρους μισθοφόρους στη θέση των απελαθέντων Αρμένιων

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία εγκαθιστά Σύρους μισθοφόρους στη θέση των απελαθέντων Αρμένιων

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Τουρκία εγκαθιστά Σύρους μισθοφόρους στη θέση των απελαθέντων Αρμένιων

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία προσφέρει σε δύο φατρίες των Σύρων τζιχαντιστών “Σουλτάν Μουράτ” και “Σουλεϊμάν Σάχ” τη δυνατότητα εγκατάστασης στο Αρτσάχ. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Rami Abd al-Rahman, υπογραμμίζει ότι αυτή η προσφορά έγινε μόνο σε οικογένειες τουρκμενικής καταγωγής, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως «συγγενές φύλο».

PETINOS   AgoraVox (Γαλλία)

Ως υπενθύμιση, περισσότεροι από 4.000 τζιχαντιστές μισθοφόροι στάλθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν στο Αζερμπαϊτζάν, αφού στρατολογήθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, και έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα στην Τουρκία.

Η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε αυτήν την πολιτική εθνοκάθαρσης και δημογραφικής χειραγώγησης. Η δημογραφική μηχανική αποτελεί μέρος του τουρκικού οπλοστασίου εδώ και χιλιετίες, που εφαρμόστηκε κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ και συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαδοχικές γενοκτονικές εξαλείψεις Αρμενίων, Κούρδων, Πόντιων Ελλήνων,  Ελλήνων από την υπόλοιπη Μικρά Ασία, Χριστιανών της Ανατολής, κ.λπ., είναι εκεί για να μας το θυμίζουν.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία πραγματοποίησε τον μεθοδικό αποικισμό του βόρειου τμήματος της Κύπρου που κατέλαβε παράνομα από το 1974. Κατά τη διάρκεια της εισβολής εκείνης της χρονιάς, έδιωξε όλους τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της περιοχής (περίπου 200.000 άτομα). Έκτοτε, έφερε και εγκατέστησε στη θέση τους Τούρκους εποίκους (περίπου 200.000) ελέγχοντας έτσι τη βούληση των Τουρκοκυπρίων που έχουν γίνει μειονότητα σε σχέση με τους εποίκους. Αυτή η πολιτική στοχεύει να κάνει την εισβολή μη αναστρέψιμη.

Ακόμα πιο πρόσφατα, η Τουρκία έχει εφαρμόσει την ίδια μέθοδο στο κυβερνείο της Αφρίν που βρίσκεται στη βόρεια Συρία, το οποίο κατέλαβε από τις αρχές του 2018. Έχει διώξει τους Κούρδους κατοίκους, αντικαθιστώντας τους με Άραβες Σουνίτες της Συρίας.

Σήμερα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), η Τουρκία εφαρμόζει την ίδια μέθοδο κατάληψης χώρου, εγκαθιστώντας εκεί εποίκους. Είναι προφανές ότι αυτοί οι έποικοι θα παλέψουν για να μείνουν εκεί, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Μόνο για υπενθύμιση, η ταξιαρχία "Σουλτάνος Μουράτ" δημιουργήθηκε το 2013. Προέρχεται από μια τουρκμενική φατρία «ανταρτών» που έκτοτε «εξαφανίστηκε», την Jabhat Ahfad al-Sultan. Διοικείται από τον συνταγματάρχη Ahmed Othman, ο οποίος δραπέτευσε  από τον συριακό στρατό το 2012. Αυτή η φατρία ανταρτών στρατολογεί μεταξύ των Τουρκμένων της βόρειας Συρίας, προπαντός στην επαρχία του Χαλεπίου, και είναι παρούσα στην παράκτια περιοχή αυτής της επαρχίας. Είναι έμπιστοι συνεργάτες της Τουρκίας η οποία τους έχει οπλίσει και τους υποστηρίζει από την αρχή της συριακής κρίσης.

Η Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σαχ είναι επίσης μια τουρκμένικη πολιτοφυλακή που φέρει το όνομα του πρώτου Οθωμανού σουλτάνου τον 14ο αιώνα.

Αυτές οι δύο πολιτοφυλακές, μέρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ, FSA), ήταν στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν, τον Ιανουάριο του 2018, και στη συνέχεια εναντίον της βορειοανατολικής Συρίας, τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, στα τέλη του 2019, αυτοί οι πολιτοφύλακες  στρατολογήθηκαν από την Άγκυρα και στάλθηκαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν εκεί, υπό την αιγίδα της Τουρκίας, τον στρατό του στρατάρχη Χαφτάρ, που σταδιακά απομακρύνθηκε από τα δυτικά της χώρας.

Πρόκειται για κάποιο είδος εξωτερίκευσης  του πολέμου. Η Τουρκία στρατολογεί μισθοφόρους, προστατεύοντας έτσι τη ζωή των στρατιωτών της. Την ίδια στιγμή, αυτοί οι μισθοφόροι φανατίζονται και είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε για να προωθήσουν τις σκοταδιστικές πεποιθήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν για τους εαυτούς τους “μια θέση στον ήλιο», αν μπορώ να το πω έτσι.

Η στρατολόγηση Σύρων μισθοφόρων πραγματοποιείται μέσω της πολιτοφυλακής αναφοράς τους, η οποία διευκολύνει μια «ιδιωτική» σύμβαση με μια εταιρεία ασφαλείας, ομπρέλα των τουρκικών υπηρεσιών. Οι υποψήφιοι είναι πολυάριθμοι διότι η αμοιβή που προσφέρεται για δράση εκτός Συρίας, είναι δέκα φορές υψηλότερη από αυτήν που προσφέρεται στη Συρία. Οι μισθοφόροι μεταφέρονται συνήθως με πολιτικές πτήσεις, πριν τοποθετηθούν σε πολύ εκτεθειμένα μέτωπα, όπου τουλάχιστον το 5% από αυτούς σκοτώνονται.