Να μην εκδοθεί ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας

Η Κύπρος οφείλει να δείχνει αλληλεγγύη στους Κούρδους αγωνιστές

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, κατά την άποψη μας, δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, Κενάν Αγιάς, στη Γερμανία. Ο Αγιάς είχε πολιτική δράση στη Γερμανία όπως και στην Κύπρο, αλλά δεν έχει πράξει οτιδήποτε που να δικαιολογεί τη δίωξή του. Δεν τον κατηγορούν για κάτι το συγκεκριμένο, το οποίον να δικαιολογεί το γερμανικό αίτημα.

Εκτός κι εάν διώκεται για τις απόψεις του, την πολιτική του δράση, η οποία εν πολλοίς αποσκοπεί στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από την κατοχική Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, ο Κενάν Αγιάς συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, βάσει γερμανικού εντάλματος σύλληψης, σχετικά με υποψία για συμμετοχή  στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν «τρομοκρατική οργάνωση», γιατί πολύ σωστά δεν αποδέχεται το τουρκικό παράλογο αφήγημα.

Ο ΚΟΥΡΔΟΣ πολιτικός πρόσφυγας δεν κατηγορείται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δράση του, που έχει σχέση μόνο με τον αγώνα του λαού του κατά των Τούρκων κατακτητών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται νόμιμα στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια, είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας και έχει καθεστώς πολιτικού ασύλου. Τι είναι το «αμάρτημα» του; Έχει εντοπιστεί να συμμετέχει σε τρομοκρατική ενέργεια; Όχι. Είναι η διεκδίκηση της ελευθερίας και της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «τρομοκρατία»; Να μας το απαντήσουν αυτό όσοι εκτός Τουρκίας τον διώκουν.

ΣΕ αυτή τη χώρα, την Κύπρο, οφείλουμε να είμαστε πιο ευαίσθητοι αναφορικά με αυτά τα ζητήματα. Οι θεσμοί  της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένες ασφαλώς να εξετάσουν το αίτημα μιας άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Γερμανίας, αλλά είναι πεποίθηση μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ικανοποιηθεί καθώς κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται.

ΤΑ μέλη του Κυπροκουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προ ημερών στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» στη Λεμεσό, επεσήμαναν πως τυχόν συναίνεση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για απέλαση του Αγιάς στις διωκτικές αρχές της Γερμανίας, συνεπάγεται σε παράδοση του στην Τουρκία και σε βασανιστήρια. Γι αυτό και θεωρούμε πως δεν θα πρέπει να παραδοθεί ο Κενάν Αγιάς. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η  αποτροπή της έκδοσης του δεν αφορά μόνον τον ίδιο ή τον Σύνδεσμο Αλληλεγγύης, αλλά όλους τους Κύπριους.