Το Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο κινείται νομικά κατά μιας παράνομης επιχείρησης της αστυνομίας του Λονδίνου. Η επιδρομή στο κοινοτικό τους κέντρο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Άμυνας στον ομόλογό του στην Άγκυρα.

 

Μια έφοδος στο Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο στο Haringey πριν από περίπου μια εβδομάδα είναι πιθανό να έχει συνέπειες για την αστυνομία του Λονδίνου. Δικηγορικό γραφείο στην αγγλική πρωτεύουσα θα καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο για λογαριασμό του Κουρδικού Κοινοτικού Κέντρου. Με τη δράση η οργάνωση θέλει να διαπιστώσει την παρανομία της επιχείρησης.

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φιλοξενουμένων

Ο λόγος για την επιδρομή στις 26 Νοεμβρίου ήταν μια προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του PKK πριν από 45 χρόνια. Καθώς επρόκειτο να ξεκινήσουν οι βραδινοί εορτασμοί, πάνω από εκατό αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Met) απέκλεισαν το κοινοτικό κέντρο. Πολλά μέλη της κουρδικής κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες της αστυνομίας και ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις καλεσμένοι. Όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους στο κουρδικό κοινοτικό κέντρο. Μόνο μετά από μακροχρόνιες συγκρούσεις η αστυνομία αποχώρησε και η εκδήλωση μπορούσε να ξεκινήσει.

Δεν υπήρχε ένταλμα δικαστικής έρευνας

Σύμφωνα με το Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο, η επιδρομή στην ιδιωτική περιουσία δεν καλύπτεται από βάση εξουσιοδότησης. Δεν υπήρχε ούτε δικαστικό ένταλμα έρευνας, ούτε κάποιος λεγόμενος επικείμενος κίνδυνος. Ωστόσο, η αστυνομία εισέβαλε στην πολιτιστική γιορτή, στην οποία συμμετείχαν οικογένειες με παιδιά, και τη διέκοψε βίαια και επιθετικά χωρίς νόμιμο λόγο. Είναι επομένως σαφές ότι η επιδρομή είχε προφανώς «σαφώς πολιτικά κίνητρα» και τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα απόπειρες ποινικοποίησης των Κούρδων.

Επιδρομή αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι η αστυνομική επιχείρηση κατά του Κουρδικού Κοινοτικού Κέντρου έλαβε χώρα μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς στον Τούρκο ομόλογό του Yaşar Güler στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε βελτίωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και πιθανότατα συζητήθηκαν και οι συμφωνίες όπλων. «Ως Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο, δεν είναι αδικαιολόγητο που κατηγορούμε Βρετανούς πολιτικούς για κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και του δικαστικού σώματος προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους», ανέφερε. 

Διαδήλωση ενάντια στην ποινικοποίηση της κουρδικής κοινότητας

Η επιδρομή στο Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο και η ποινικοποίηση της κουρδικής κοινότητας στην Αγγλία ήταν επίσης το κεντρικό θέμα της διαδήλωσης στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής. Αρκετές εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που διοργάνωσε η Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων – η οποία περιλαμβάνει κούρδους, αλεβίτες, σοσιαλιστικές και διεθνιστικές ομάδες και κινήματα.

Ο ακτιβιστής Türkan Budak από το διοικητικό συμβούλιο του κουρδικού κοινοτικού κέντρου δήλωσε ότι οι βρετανικοί νόμοι κατά της τρομοκρατίας αντιπροσώπευαν άμεση απειλή για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. «Δεν θα δεχόμαστε πλέον ότι αυτή η χώρα ποινικοποιεί την κουρδική αυτοοργάνωση και την κουρδική ζωή, σιωπά ή υποστηρίζει τον πόλεμο κατά των Κούρδων και κάνει κατάχρηση των νόμων για να φιμώσει την αντίστασή μας ενάντια στο τουρκικό καθεστώς. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιασθούμε υπέρ των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία και για την ικανοποίηση του Ερντογάν. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτή η πολιτική ποινικοποίησης συνδέεται επίσης με τη συμπάθεια του βρετανικού λαού για την κουρδική υπόθεση και τον Κούρδο ηγέτη Abdullah Öcalan».

Αλληλεγγύη στη δίκαιη και νόμιμη υπόθεση του κουρδικού λαού

Άλλοι ομιλητές επέκριναν επίσης την επιδρομή στο κοινοτικό κέντρο στο Haringey και τη μεταχείριση της βρετανικής κυβέρνησης προς την κουρδική κοινότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη “για τη δίκαιη και νόμιμη υπόθεση του κουρδικού λαού”.

“Όποιος αναζητά τρομοκράτες στο Κουρδικό Κοινοτικό Κέντρο είναι σαφώς σε λάθος δρόμο. Δεν είναι οι Κούρδοι που πολεμούν ενάντια στις αντιδραστικές φασιστικές και βάρβαρες δομές στη Μέση Ανατολή και πληρώνουν υψηλό τίμημα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ολόκληρο τον κόσμο.  Οι πραγματικοί τρομοκράτες βρίσκονται στην Άγκυρα», δήλωσε ο Ερτζάν Ακμπάλ από τη Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κουρδικό κίνημα με συνθήματα όπως «Όχι στην ποινικοποίηση του κουρδικού λαού», «Η Τουρκία είναι τρομοκρατικό κράτος», «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη» και «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, ειρήνη στο Κουρδιστάν».

2023-12-04T23:20:43+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top