Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα του Προέδρου Μπάιντεν: Αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, που βρισκόταν με Αμερικανούς αξιωματικούς σε αποστολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν (video)

Η επίθεση σημειώθηκε μέρες αφότου η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, επικαλούμενη μια υποτιθέμενη αύξηση της δραστηριότητας των Κούρδων μαχητών που απειλεί, όπως ισχυρίστηκε, την ασφάλεια των πτήσεων.Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Μία επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ εναντίον στρατιωτικής αποστολής, την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να «τραυματίσει» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της επίθεσης ήταν ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί (Mazloum Abdi), ο οποίος παραμένει ο πιο σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Είναι συγκεκριμένα ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο οποίος αναγνωρίζεται από την Ουάσιγκτον ως ο βασικός τους σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών. Οι γυναίκες και οι άνδρες των SDF κατάφεραν, με τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών, να εξολοθρεύσουν τα μέλη του ΙΚ, που είχαν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

Η επίθεση σημειώθηκε μέρες αφότου η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, επικαλούμενη μια υποτιθέμενη αύξηση της δραστηριότητας των Κούρδων μαχητών που απειλεί, όπως ισχυρίστηκε, την ασφάλεια των πτήσεων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι μαζί με τον Μαζλούμ Αμπντί βρίσκονταν στο στρατιωτικό κομβόϊ και τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι τον συνόδευαν στην αποστολή του, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο, δήλωσε τα εξής:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή στη Σουλεϊμανίγια, στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτή η συνοδεία περιλάμβανε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν θύματα. Ερευνούμε αυτήν την επίθεση».

Ο Abdi δήλωσε σε συνέντευξή του στο Kurdish North Press Agency και σε άλλα κουρδικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι ταξίδευε σε κονβόι που περιλάμβανε στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Είπε ότι ο λόγος του ταξιδιού τους στο βόρειο Ιράκ ήταν το γεγονός ότι οι SDF διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με ιρακινές και κουρδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (του Ιρακινού Κουρδιστάν) που ήταν γνωστές στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Κούρδος ηγέτης είπε ότι η επίθεση ήταν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους Τούρκους ότι ενοχλούνται και αντιτίθενται στις διεθνείς μας σχέσεις και θέλουν να τις βλάψουν».

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην Ουάσιγκτον που να πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση δεν ήταν η Τουρκία. Οι πάντες είναι βέβαιοι ότι το drone ήταν τουρκικό.