Υπερασπιζόμενες την επανάσταση της Rojava στην πρώτη γραμμή ως ηγετική δύναμη, η YPJ βασίζεται στο φιλελεύθερο, δημοκρατικό και αντιπατριαρχικό παράδειγμα του Abdullah Öcalan.

Μετά την εξέγερση της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, ο λαός της Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν, Βόρεια Συρία) ανέλαβε τη διοίκηση από τα χέρια του συριακού καθεστώτος και δημιούργησε μια συνομοσπονδιακή, δημοκρατική αυτοδιοίκηση. Η YPJ είναι μια αποκλειστικά γυναικεία στρατιωτική δύναμη αυτοάμυνας που ιδρύθηκε το 2013, με στόχο την προστασία των ανθρώπων και των γυναικών της Ροζάβα και του δικαιώματός τους στην αυτοδιοίκηση.

Από τότε, η YPJ συμμετείχε σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολεμώντας διάφορες ισλαμιστικές ομάδες όπως η Al-Nusra και το ISIS. Το 2014, όταν η πόλη του Κομπάνι πολιορκήθηκε επιτέθηκε στο ISIS, οι μαχητές της YPJ – μαζί με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού  (YPG) – έπαιξαν ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μαχήτριες της YPJ κέρδισαν τη διεθνή προσοχή για το θάρρος και την αντίστασή τους, αποτελώντας πρότυπο για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ισότητα των φύλων.

Μια ταινία μικρού μήκους κυκλοφόρησε με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept
2024-03-08T16:16:21+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top