Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σχεδόν 16 μήνες από το “ραντεβού” κορυφής της Κωνσταντινούπολης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν ξανά. Στις 12:07 ξεκίνησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αν και αναμενόταν να διαρκέσει περί τη μισή ώρα με ανώτερο όριο τα 40 λεπτά, η συνάντηση ολοκληρώθηκε ακριβώς μία ώρα μετά.

Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες, σε ένα σκηνικό νηνεμίας, όπως αυτό επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά τις διπλές εκλογές στις δύο χώρες, πιάνουν και πάλι το νήμα των μεταξύ τους επαφών, με την ελληνική πρωτεύουσα να προσέρχεται στο…ραντεβού, με θετική ατζέντα, αλλά κρατώντας, πάντα, στην πρώτη γραμμή τις κόκκινες γραμμές της.

 

“Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντά: “Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή”.

“Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ”, συμπληρώνοντας πως “έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ιμπραήμ Καλίν για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ως επικεφαλής της ΜΙΤ, ανταποδίδοντας τα συγχαρητήρια του Τούρκου.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνα Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, η οποία έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μητσοτάκης Ερντογάν 3

Ν. Δένδιας και Γ. Γκιουλέρ, συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.