Χιλιάδες Κούρδοι και σύμμαχοι από περισσότερες από 40 γερμανικές πόλεις συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση του PKK εδώ και τρεις δεκαετίες. Η συγκέντρωση σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών ενός μήνα που αμφισβητούσαν την απαγόρευση. Η επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας οδήγησε σε συγκρούσεις, με επιθέσεις σε διαδηλωτές και πολλές συλλήψεις.

Το Βερολίνο έλαβε χώρα μια μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση τριών δεκαετιών στις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία με τη συμμετοχή χιλιάδων Κούρδων και των συμμάχων τους από περισσότερες από 40 γερμανικές πόλεις το Σάββατο.

Η συγκέντρωση, που προωθείται από την Πρωτοβουλία «PKK-Verbot Aufheben, Demokratie Starken» (Άρση της απαγόρευσης του PKK, Ενίσχυση της Δημοκρατίας), είναι μέρος μιας σειράς ενεργειών που διοργανώνει η εκστρατεία σε πείσμα της μακροχρόνιας απαγόρευσης.

Η γερμανική αστυνομία επενέβη κατά των συμμετεχόντων πολλές φορές, επιτέθηκε σε διαδηλωτές και συνέλαβε αρκετούς ανθρώπους.

Στις 22 Νοεμβρίου 1993, ο τότε Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών επέβαλε απαγόρευση των δραστηριοτήτων του PKK. Ακολούθησαν απαγορεύσεις σε πολυάριθμες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέρος της δομής του PKK.

Το PKK περιλαμβάνεται στον κατάλογο «τρομοκρατικής οργάνωσης» από την ΕΕ από το 2002. Έκτοτε, εκατοντάδες Κούρδοι ακτιβιστές έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση αυτών των απαγορεύσεων και για παραβίαση των άρθρων 129α και 129β του γερμανικού Ποινικού Κώδικα και ορισμένοι έχουν καταδικαστεί μακροχρόνια φυλάκιση.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Hüseyin Taşan από την Κουρδική Κοινότητα στο Βραδεμβούργο ζήτησε την άρση της απαγόρευσης του γερμανικού κράτους στις δραστηριότητες του PKK. Επέστησε επίσης την προσοχή στην παρατεταμένη απομόνωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί της Τουρκίας για σχεδόν 25 χρόνια, χωρίς καμία επικοινωνία τους τελευταίους 32 μήνες. Ο Τασάν επέκρινε έντονα την τουρκική κυβέρνηση για αυτό που αποκάλεσε «γενοκτονική εκστρατεία κατά του κουρδικού λαού» σε διάφορες περιοχές της κουρδικής επικράτειας.

Ακολούθησαν περαιτέρω ομιλίες, ζητώντας τον τερματισμό της απαγόρευσης του PKK και καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση μην υποστηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά την Τουρκία, που επιτρέπουν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τις επιθέσεις του στον κουρδικό λαό.