Λύσσαξαν οι Τούρκοι με την Αλεξανδρούπολη – Πρωτοσέλιδο η επίσκεψη του διοικητή της CIA

Hürriyet: “Η κωμόπολη του Τζόνι” – Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην την Αλεξανδρούπολη

Ξανά με την Αλεξανδρούπολη ασχολούνται τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχολιάζοντας μια “ύποπτη” και συνάμα “μυστική” επίσκεψη του αφεντικού της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι ο Μπερνς επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη αφήνοντας υπόνοιες ότι η Αλεξανδρούπολη “στην οποία γίνονται όλες οι μεταφορές των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη” προορίζεται να γίνει βάση των ΗΠΑ “όπως η Σούδα στην Κρήτη”.

“Η κωμόπολη του Τζόνι”, είναι ο τίτλος της Hürriyet, παίρνοντας το αμερικανικό όνομα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι ως υποτιμητικό για τους Αμερικανούς, υποτιμώντας παράλληλα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, με έναν τίτλο βγαλμένο από τις πρόσφατες ύβρεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. “Υποστηρίχθηκε ότι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε επίσης την πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο ισχυρισμός για τον Μπερνς δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί, αλλά μια μέρα αργότερα, ήταν αξιοσημείωτο ότι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επιθεώρησε την περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ στην Ευρώπη”, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική Hürriyet.

Hürriyet: "Η κωμόπολη του Τζόνι" - Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην  την Αλεξανδρούπολη

Στο ίδιο μοτίβο και η Akşam, που κάνει λόγο για “μυστική επίσκεψη Μπερνς” στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προσθέτει στη λεζάντα ότι “η Αμερική θέλει να φτιάξει ναυτική βάση”.

aksam

Από την πλευρά της η Milliyet επισημαίνει ότι “ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η αστυνομία δεν γνώριζαν την εν λόγω επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, είναι άγνωστο με ποιον συναντήθηκε ο Μπερνς και ο σκοπός της επίσκεψής του”, ενώ τιτλοφορεί το άρθρο της ως εξής: “Μυστική επίσκεψη του Διευθυντή της CIA! 50 χλμ από τα τουρκικά σύνορα”.

Milliyet

Πέτρος Κράνιας