27149349

Σε μια αποκαλυπτική κίνηση, ο Αλί Γεσιλντάγ, της πασίγνωστης στην Τουρκία οικογένειας Γεσίλνταγ με επιρροή και πρώην συνεργάτης του Τούρκου προέδρου επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάσχει από επιληψία, ισχυριζόμενος ότι όσοι γνωρίζουν αυτό το καλά φυλαγμένο μυστικό επωφελήθηκαν προσωπικά από τη γενναιοδωρία του.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον ερευνητή δημοσιογράφο Τζεβχερί Γκιουβέν την Τρίτη, είναι το πέμπτο σε μια σειρά επτά βίντεο, καταφέρνοντας ένα πιθανό πλήγμα στην κυβέρνηση του Ερντογάν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

 

 

 

 

Ο Γεσίλνταγ, αφηγούμενος τις εμπειρίες του με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου με τον αδελφό του Χασάν στη φυλακή Πιναρχισάρ το 1999, ισχυρίζεται ότι παρείχε προσωπικά βοήθεια στον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων βιβλίων και άλλων βασικών ειδών.

Σύμφωνα με τον Γεσίλνταγ, η επιληψία του Ερντογάν είχε σημαντική επιρροή τόσο στις προσωπικές όσο και στις πολιτικές αποφάσεις του. Ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν απαιτεί έναν σύντροφο με γνώση της κατάστασής του ανά πάσα στιγμή, πράγμα που επηρέασε την επιλογή για χρήση της φυλακής Πινάρχισάρ, που διαθέτει κελιά δύο ατόμων.

Ο Γεσίλνταγ υποστηρίζει περαιτέρω ότι ο ιδιωτικός γραμματέας του Ερντογάν, Χασάν Νταγτζί, είναι ομοφυλόφιλος και έχει διατηρήσει τη θέση του λόγω της εξοικείωσής του με την κατάσταση του Ερντογάν. Υπονοεί επίσης ότι ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί και ο ανιψιός του Αλί Ερντογάν, που είναι από τους λίγους γνώστες του μυστικού υγείας του Ερντογάν, έχουν αποκομίσει οφέλη από τις γνώσεις τους. Ο Τσαμλί, στο παρελθόν οδηγός του Ερντογάν, προκάλεσε διαμάχη όταν αναδείχθηκε υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2015.

Ο Γεσίλνταγ επικρίνει τη συχνή χρήση επιθετικής γλώσσας από τον Ερντογάν, αποδίδοντας την ασταθή ιδιοσυγκρασία του στην ιατρική του κατάσταση. Αμφισβητεί την επιλογή των υποτιμητικών όρων του Ερντογάν, λέγοντας ότι ως ηγέτης θα πρέπει να δώσει καλύτερο παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Ο Γεσίλνταγ υποστηρίζει επίσης ότι η απουσία του Ερντογάν από την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ οφειλόταν στην απροθυμία του να ταξιδέψει χωρίς κάποιον συνοδό που να γνωρίζει την κατάστασή του, δεδομένου του πρωτοκόλλου που απαιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες να ταξιδεύουν μόνοι χωρίς λεπτομέρειες ασφαλείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με τον ισχυρισμό του Γεσίλνταγ ότι ο Ερντογάν αναζήτησε θεραπεία για την επιληψία του στην ελβετική κατοικία του Χασάν Γεσίλνταγ, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών.

Η οικογένεια Γεσίλνταγ έχει μακροχρόνια σχέση με τον Ερντογάν. Το Etiler Ulus Cafe της οικογένειας είναι γνωστό ως δημοφιλές σημείο συνάντησης ανθρώπων από την κυβέρνησης του AKP και ανθρώπων της κρατικής γραφειοκρατίας καθώς και της οικογένειας Ερντογάν.

Η σειρά βίντεο που κυκλοφόρησε ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της Κυριακής, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την οικονομική κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα προηγούμενα βίντεο έχουν πυροδοτήσει τον δημόσιο διάλογο, καταγγέλλοντας διαφθορά και παράνομες δραστηριότητες που αφορούν τον πρόεδρο Ερντογάν και τον στενό κύκλο του, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών του προέδρου που συγκεντρώνει προσωπική περιουσία σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια με παράνομα μέσα.

Πέτρος Κράνιας