Ένας Κούρδος πολιτικός κρατούμενος εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική φυλακή Σαναντάι στην επαρχία  Κουρδιστάν του Ιραν. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία. Πολλά από τα άτομα που αντιμετώπισαν την εκτέλεση κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Το Ιράν εκτέλεσε έναν Κούρδο πολιτικό κρατούμενο, τον Χεμν Μουσταφάι, τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική φυλακή Sanandaj στην επαρχία  Κουρδιστάν.

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε μετά τη μεταφορά του σε κελί απομόνωσης τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν που εδρεύει στη Γαλλία. Συγκέντρωση έξω από τις φυλακές πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εκτέλεση του 34χρονου πολιτικού κρατούμενου.

«Οι άνθρωποι του Σαναντάι και ένα μεγάλο πλήθος που προερχόταν από το Μαριβάν συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη φυλακή και έκαναν ό,τι μπορούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουν τη ζωή του Μουσταφάι, αλλά αφαίρεσαν τη ζωή ενός ακόμα ατόμου», έγραψε η Ελεύθερη Ένωση Ιρανών Εργαζομένων .

Ο Χεμν Μουσταφάι είχε προηγουμένως λάβει προσωρινή αναστολή. Μεταφέρθηκε στην απομόνωση για εκτέλεση στις 21 Ιουνίου 2017, αλλά λόγω διαμαρτυριών που διεξήχθησαν από ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και μέλη της οικογένειας με τη συγκατάθεση της οικογένειας του θύματος, η εκτέλεση διακόπηκε προσωρινά.

Με καταγωγή από τη δυτική κουρδική πόλη Μαριβάν, ο Μουσταφάι είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός πρώην μέλους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) το 2013, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο. Πριν από τη σύλληψή του, ο Μουσταφάι ήταν μέλος κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, φέρεται να αναγκάστηκε να ομολογήσει το έγκλημα υπό βασανιστήρια.

Η κεντρική φυλακή του Σαναντάι έχει αμαυρωθεί από διαμάχες, με την επίσημη διαδικασία εκτέλεσης πολλών θανατοποινών, συμπεριλαμβανομένου του Μουσταφάι, που ξεκίνησε μετά από μια εξέγερση στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Μουσταφάι υπέστη σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του χρόνου του σε ένα κέντρο κράτησης του Υπουργείου Πληροφοριών όπου μεταφέρθηκε αφού οι φρουροί είχαν καταπνίξει την εξέγερση , Καθ’ όλη τη διάρκεια του  μαρτυρίου, του αρνήθηκαν οικογενειακές επισκέψεις. Τελικά επέστρεψε στην Κεντρική Φυλακή του Σαναντάι πέντε μήνες αργότερα, μετά από 10ήμερη απεργία πείνας.

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία. Πολλά από τα άτομα που αντιμετώπισαν την εκτέλεση κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμία έρευνα για τις δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το Iran International.