Κούρδος ηγέτης: «Κυβέρνηση πολέμου» η νέα του Ερντογάν – Δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος

Η Ροζάβα (Βόρεια και Ανατολική Συρία) είναι ο πρώτος στόχος του τουρκικού σχεδίου καταστροφής μετά τη σύσταση της νέας τουρκικής «κυβέρνησης πολέμου» στις εκλογές της 28ης Μαΐου, δήλωσε ο ιστορικός Κούρδος ηγέτης, Σάλεχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στις 18 Ιουνίου.

Μιλώντας στο Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Firat» (ANF), ο Μουσλίμ είπε, «μόλις ιδρύθηκε η νέα τουρκική πολεμική κυβέρνηση, η Άγκυρα σήκωσε τα μανίκια και προσπάθησε να μας επιτεθεί.

»Οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει μετά τις εκλογές».

Σύμφωνα με τον Μουσλίμ, κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της στις περιοχές που ελέγχονται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), η Τουρκία θέλει να δείξει τη δύναμή της στα μέρη των συνομιλιών της Αστάνα που έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 21 Ιουνίου.

Πρόσφατα, οι τουρκικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους βομβαρδισμούς πυροβολικού κατά των περιοχών της AANES.

Πυροβόλησαν επίσης ρωσικά και συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.

Ωστόσο, ούτε η Μόσχα ούτε η Δαμασκός εξέδωσαν ανακοινώσεις που καταδικάζουν τη στόχευση των δυνάμεών τους από την Τουρκία ή να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών.

Ο Σάλεχ Μουσλίμ απέκλεισε οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση καθώς και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.

«Όσον αφορά το συριακό καθεστώς», σημείωσε ο Μουσλίμ, «δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που λένε η Ρωσία και το Ιράν».

Ο Κούρδος ηγέτης επεσήμανε ότι η τουρκική κλιμάκωση σχετίζεται με την απόφαση της AANES να δικάσει μέλη του ISIS που κρατούνται στις φυλακές της βορειοανατολικής Συρίας, λέγοντας ότι «εάν φέρουμε τους μισθοφόρους σε δίκη, τα εγκλήματα και οι διασυνδέσεις της Τουρκίας θα αποκαλυφθούν επίσης».

«Σε αυτή τη δίκη, που θα διεξαχθεί με διαφάνεια μπροστά στα μάτια του κόσμου, θα αποκαλυφθούν όλα τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός φασισμός.

»Δεν το θέλουν αυτό, οπότε συνεχίζουν να μας επιτίθενται».