Στο στόχαστρο στην Τουρκία βρέθηκε ο Κούρδος δημοσιογράφος Ahmed Azad Çağan για το ρεπορτάζ του για πολιτικά ζητήματα. Αφού δέχτηκε απειλές για τη ζωή, ζήτησε άσυλο στην Ελβετία. Την Κυριακή, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, οι ελβετικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Çağan για απέλαση, προκαλώντας σάλο στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων.

Ο Κούρδος δημοσιογράφος Ahmed Azad Çağan, ο οποίος ζήτησε άσυλο στην Ελβετία επικαλούμενος απειλές για τη ζωή του στην Τουρκία, τέθηκε υπό κράτηση για απέλαση στη Βέρνη την Κυριακή.

Ο Çağan, γνωστός για τα ερευνητικά του ρεπορτάζ για πολιτικά ζητήματα στην Τουρκία, είχε καταφύγει στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο. Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές έλαβαν την αμφιλεγόμενη απόφαση να προχωρήσουν στην απέλασή του, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς ως περιφρόνηση για την ασφάλεια του δημοσιογράφου.

Η απόφαση απέλασης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δημοσιογράφους και ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του Çağan στην Τουρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του και υπονομεύει τις αρχές της προστασίας του ασύλου.

Αρκετοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη τη Δευτέρα, καλώντας για άμεση δράση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Çağan και να προστατευθεί η ελευθερία της έκφρασής του, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Nûçe Ciwan .

Το hashtag #FreeAhmedAzadÇağan κερδίζει δυναμική στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με καμπάνιες που καταγγέλλουν την απόφαση της Ελβετίας. Οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι η προστασία των δημοσιογράφων που ζητούν άσυλο δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικής ασφάλειας, αλλά υπερασπίζεται επίσης το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Η Τουρκία έχει αποκτήσει διεθνή φήμη τα τελευταία χρόνια για την εντατικοποίηση της καταστολής των διαφωνούντων δημοσιογράφων, ιδίως με τη στόχευση κουρδικών δικτύων μέσων ενημέρωσης. Το 2022, η χώρα κατατάχθηκε μεταξύ των πέντε κορυφαίων δεσμοφυλάκων δημοσιογράφων στον κόσμο μετά την Κίνα, το Ιράν και τη Μιανμάρ, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Τον περασμένο χρόνο, περίπου 30 Κούρδοι δημοσιογράφοι έχουν κατηγορηθεί για «τρομοκρατία», με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες να ταυτίζονται με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από τις αρχές περιλαμβάνουν τη συνεργασία με τοπικές κουρδικές εταιρείες παραγωγής, την κοινή χρήση αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα που σχετίζονται με το κουρδικό ζήτημα και τον ορισμό του όρου «πόλεμος» σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση των φυλακισμένων Κούρδων δημοσιογράφων και τον τερματισμό της «χειραγώγησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις τουρκικές δικαστικές αρχές».