Κούρδοι και Μπαλόχοι ακτιβιστές διαδήλωσαν μαζί για τα δικαιώματά τους μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Μεχμέτ Λατίφ Τσελεμπί, ο συμπρόεδρος του Κουρδικού Κοινοτικού Κέντρου στη Γενεύη, έδωσε μια ομιλία αναφερόμενη στην τετραδιαίρεση του Κουρδιστάν με τη Συνθήκη της Λωζάνης πριν από εκατό χρόνια. Ο Τσελεμπί είπε ότι οι Κούρδοι διαμαρτύρονται μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ εδώ και τριάντα μήνες ενάντια στην απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ότι η υπομονή τους είναι πλέον υπερτεταμένη. Στην ομιλία του, ο Τσελεμπή επέκρινε τους διεθνείς οργανισμούς ότι αγνόησαν αυτήν την παράνομη απομόνωση. Δεν έχει υπάρξει σημάδι ζωής από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων τριών κρατουμένων που τέθηκαν χωρίς επικοινωνία για 28 μήνες στη φυλακή του νησιού Ιμραλί. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία πέρυσι να παράσχει στον Οτσαλάν άμεση πρόσβαση στους νομικόυς του σύμβουλους. Ο Τσελεμπή είπε ότι η ελευθερία των Κούρδων σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία του Οτσαλάν.

Ο Μουνίρ Μενγκάλ, πρόεδρος της ΜΚΟ Baloch Voice Association, με έδρα το Παρίσι, είπε στην ομιλία του ότι οι Κούρδοι και οι Μπαλόχοι έχουν ιστορικά την ίδια μοίρα. Το Μπαλουχιστάν βρίσκεται σε πακιστανικό και ιρανικό έδαφος , ο Μενγκάλ είπε ότι η χώρα του ήταν κατεχόμενη όπως το Κουρδιστάν. Ζήτησε την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και όλων των πολιτικών κρατουμένων  Είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οργανώσεις των Μπαλόχ διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ. «Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να εκφράσουμε τα κοινά μας αιτήματα ως Κούρδοι και Μπαλόχοι», είπε ο Μουνίρ Μενγκάλ.

Ένας άλλος ομιλητής ήταν η καθ. Naela Quadri Baloch, πρόεδρος του εξοριστικού κοινοβουλίου «Baloch People’s Congress». Επισήμανε τις φωτογραφίες των γυναικών των Κούρδων Sakine Cansız, Leyla Şaylemez και Fidan Doğan  οι οποίες δολοφονήθηκαν στο Παρίσι το 2013, και είπε ότι οι μαχόμενες Κούρδινες γυναίκες ήταν αδερφές τους. Η ιστορία του αγώνα των Μπαλόχ και των Κούρδων έχουν ομοιότητες και οι δύο αδελφοί λαοί πρέπει να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή, είπε η Naela Quadri Baloch.

2023-06-29T23:17:39+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top