Στη Λωζάνη της Ελβετίας, οι Κούρδοι συζητούν τις επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία εγκρίθηκε πριν από εκατό χρόνια. Στο συνέδριο θα καθοριστεί μια κοινή στρατηγική.

Πριν από εκατό χρόνια, η Συνθήκη της Λωζάνης αποφάσισε την τετραδιαίρεση του Κουρδιστάν. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται διήμερο συνέδριο στην αίθουσα συνεδρίων Beaulieu της Λωζάνης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από όλα τα μέρη του Κουρδιστάν. Στο περιθώριο του συνεδρίου, Το ANF μίλησε με συμμετέχοντες από διάφορα μέρη της χώρας για τις αξιολογήσεις τους.

Blesa Jahar Forman: Το PUK αγωνίζεται για την ελευθερία του κουρδικού λαού

Η Blesa Jahar Forman, η οποία συμμετέχει στη διάσκεψη εκ μέρους της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), τόνισε ότι το κόμμα της αγωνίζεται για την ελευθερία του κουρδικού λαού και για το λόγο αυτό συμμετέχει στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Το συνέδριο οργανώθηκε από εκπροσώπους από όλα τα κουρδικά μέρη της χώρας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό για το μέλλον του Κουρδιστάν, είπε.

Fikret İğrek: Θα καθορίσουμε μια κοινή στρατηγική

Ο Fikret İğrek, μέλος της Επιτροπής Διπλωματίας του KNK (Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν), δήλωσε ότι το τουρκικό καθεστώς AKP/MHP θέλει να καταστρέψει ολοκληρωτικά όλα τα κουρδικά επιτεύγματα τον δεύτερο αιώνα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και επιδιώκει νεο-οθωμανικά σχέδια:«Το τουρκικό κράτος θέλει ειδικά να καταστρέψει τα επιτεύγματα που έγιναν στη Ροζάβα και το Μπασούρ (Βόρειο Ιράκ) επεκτείνοντας τα σύνορα του όπως στο Misak-ı Milli [το Οθωμανικό Εθνικό Σύμφωνο]. Η Συνθήκη του Σιντζάρ του 2020 και η κατάληψη της Serêkaniyê και του Αφρίν ήταν σύμφωνες με αυτούς τους στόχους. Οι επιθέσεις στο Μπασούρ (Βόρειο Ιράκ) και η εντεινόμενη απομόνωση του  Αμπντουλάχ Οτσαλάν πραγματοποιούνται επίσης στο πλαίσιο των στόχων του τουρκικού κράτους για μια δεύτερη Λωζάνη».

Το συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λωζάνη στοχεύει στον καθορισμό μιας κοινής στρατηγικής ενάντια στο αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος, είπε ο İğrek και συνέχισε: “Ο λαός του Κουρδιστάν έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες με την αντίσταση και τον αγώνα του παρά την καταστροφή που προκάλεσε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Musa Farisoğulları: Η διάσκεψη εκφράζει την απόρριψη της Συνθήκης της Λωζάνης

Ο Κούρδος πολιτικός Musa Farisogulları, πρώην βουλευτής του HDP και πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία, περιέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως έγγραφο εξόντωσης του κουρδικού λαού και είπε: “Αυτή η διάσκεψη που διοργανώθηκε εδώ εκφράζει την απόρριψη της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν είναι ιστορικές. Έχουμε τη φιλοδοξία να μετατρέψουμε τη συζήτηση σε αυτό Η ιδέα των Κούρδων έγινε πράξη. Αξιολογούμε τη Λωζάνη ως συνθήκη που βασίζεται στην απόρριψη και άρνηση των Κούρδων και στη φυσική τους εξόντωση. Με την αποδοχή αυτής της συνθήκης έγιναν μεγάλες σφαγές στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν».

Ο πενήνταχρονος αγώνας του κουρδικού κινήματος ελευθερίας έχει δημιουργήσει σημαντικές αξίες και ο κουρδικός λαός δεν θα αποδέχεται πλέον τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε ο Farisoğulları και πρόσθεσε: “Αυτό είναι το σημείο στο οποίο είναι ενωμένοι οι εκπρόσωποι. Εκφράστηκε συγκεκριμένα ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά έννοια όπως η Λωζάνη. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να προστατεύσουμε τα επιτεύγματα των τελευταίων πενήντα ετών. Πρέπει να μετατρέψουμε τον νέο αιώνα σε μια εποχή ελευθερίας για το Κουρδιστάν και τον κουρδικό λαό και πιστεύω ότι πρέπει να θέσουμε ένα καθεστώς».

Berdan Öztürk: Η Λωζάνη εγκαινίασε τη φυσική και πολιτιστική γενοκτονία

Ο Berdan Öztürk, βουλευτής του Πράσινου Αριστερού Κόμματος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και συμπρόεδρος του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν σημείο καμπής για τους Κούρδους και ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ντροπή για την ανθρωπότητα. Ο κύριος στόχος της διάσκεψης, είπε, ήταν να ακυρωθεί η Συνθήκη της Λωζάνης και να γίνει ο επόμενος αιώνας ελεύθερος για τον κουρδικό λαό και το Κουρδιστάν: “Στην επόμενη περίοδο, πρέπει να κάνουμε σοβαρό αγώνα ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης και τους υπογράφοντες σε όλους τους τομείς. Με τη Λωζάνη, η φυσική και πολιτιστική γενοκτονία των Κούρδων ξεκίνησε. αδυσώπητες συλλήψεις στο Βόρειο Κουρδιστάν εδώ και οκτώ χρόνια και το σχέδιο εξόντωσης σε κάθε διάσταση, Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση για όλα αυτά. Υπό αυτή την έννοια, αυτό το συνέδριο είναι ιστορικό και έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω διαδικασία. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εδώ θα ρίξουν φως στη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Οι επιθέσεις στρέφονται κατά της ύπαρξης και των τεσσάρων τμημάτων του Κουρδιστάν συνολικά. Υπό αυτή την έννοια, θα συνεργαστούμε με όλους τους ανθρώπους μας.

Abdulkarim Omar: Ο κουρδικός λαός είναι οργανωμένος σήμερα

Ο Abdulkarim Omar, ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), επεσήμανε τα επιτεύγματα που έχουν κερδίσει οι Κούρδοι παρά τις βαριές συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης: “Παρά τη Λωζάνη, οι επιτυχίες που σημειώθηκαν στη Ροζάβα και στο νότο είναι μια ελπίδα για όλο το Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος συνεχίζει κάθε είδους επιθέσεις για να διαπράξει γενοκτονία. Αλλά πέρασαν εκατό χρόνια και ο κουρδικός λαός δεν μπορούσε να καταστραφεί. Οι Κούρδοι δεν θα καταστραφούν ποτέ. Δεν είναι πια οι Κούρδοι πριν από εκατό χρόνια, είναι οργανωμένοι και τώρα έχουν πολλούς φίλους.Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη διάσκεψη θα υπηρετήσουν την ενότητα και το μέλλον του Κουρδιστάν».

 

2023-07-24T12:59:34+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top