Ρατσιστικές τουρκικές ομάδες εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση σε κουρδικές οικογένειες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τους εορτασμούς του Νεβροζ στο Leuven του Βελγίου, προκαλώντας εκτεταμένη ένταση και ανησυχία. Οι δράστες χτύπησαν και μαχαίρωσαν αρκετούς Κούρδους και προσπάθησαν να εισέλθουν με το ζόρι σε ένα σπίτι όπου δεκάδες είχαν βρει καταφύγιο.

Ρατσιστικές τουρκικές ομάδες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή κουρδικών οικογενειών που επέστρεφαν στα σπίτια τους στη συνοικία Heusden-Zolder της βελγικής πόλης Leuven μετά τους εορτασμούς του Νεβροζ την Κυριακή, αφήνοντας αρκετούς σε κρίσιμη κατάσταση και την κοινότητα φοβισμένη για την ασφάλειά τους.

Οι δράστες φώναζαν «τακμπίρ», το σύνθημα των τζιχαντιστών που συχνά συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), καθώς οι άνθρωποι κατέφευγαν σε ένα σπίτι άρχισαν να τους καταδιώκουν.

Αφού βανδάλισαν ορισμένα οχήματα, οι δράστες φέρεται να προσπάθησαν να εισέλθουν με το ζόρι στην ιδιοκτησία όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άνθρωποι. Μάρτυρες είπαν ότι στη συνέχεια οι δράστες προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 40 άτομα που βρίσκονταν μέσα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα την 24ωρη προστασία των κουρδικών κατοικιών.

 

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, είτε από ξυλοδαρμό είτε από μαχαίρι. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες για την έκταση αυτών των τραυματισμών, δύο από τους τραυματίες φέρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι επιτιθέμενοι αναφέρθηκε ότι κυμάτισαν την τουρκική σημαία και έκαναν τον «των χαιρετισμων των γκριζων λυκων», μια χειρονομία που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι.

Μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και βίντεο έχουν δώσει μια τρομακτική εικόνα της βίας, συμπεριλαμβανομένου του βάναυσου ξυλοδαρμού ενός Κούρδου από αρκετούς επιτιθέμενους και αρκετών Κούρδων που κείτονταν ακίνητοι στο έδαφος περικυκλωμένοι από επιτιθέμενους που φώναζαν βρισιές στα Τουρκικά. Μερικά από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Οι επιτιθέμενοι βεβήλωσαν επίσης σύμβολα σημαντικά για την κουρδική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της καύσης σημαιών που αντιπροσώπευαν τα κουρδικά εθνικά χρώματα, που προφανώς ελήφθησαν από τα θύματα.

Ως απάντηση στην επίθεση, μέλη της κουρδικής κοινότητας έσπευσαν στο σημείο για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εγκλωβισμένων μέσα στο σπίτι και να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών και φωτογραφίες ορισμένων από τους υπόπτους κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τον Αντικουρδικό Ρατσισμό (IAKR) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την επίθεση, επισημαίνοντας ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην επίθεση με τη χρήση των συμβόλων και των συνθημάτων τους, είναι διαβόητοι για την αντιδημοκρατική, αντισημιτική τους συμπεριφορά και ρατσιστική ιδεολογία. Το κίνημα, που συχνά στοχεύει Κούρδους και άλλες μειονότητες, έχει ιστορικό βίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κινήματα στη Γερμανία.