Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρονται στο Αφρίν (Εφρίν), μια πόλη στη βόρεια και ανατολική Συρία, στις οποίες εμπλέκονται τουρκικές δυνάμεις και παραστρατιωτικές ομάδες. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν αναγκαστικούς εκτοπισμούς, απαγωγές και σεξουαλική βία.

Ο κουρδικός πληθυσμός που παραμένει στο Αφρίν (Efrîn) της βορειοανατολικής Συρίας από τότε που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης το 2018 βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τουρκικές δυνάμεις και συμμαχικές παραστρατιωτικές φατρίες, προειδοποίησε η Evîn Cuma, διευθύντρια οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιείται στην περιοχή, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξη στο Πρακτορείο Mezopotamya. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καύσιμα λόγω του αποκλεισμού. Τον περασμένο χειμώνα ένα παιδί πέθανε από το κρύο. Η ζωή στο Αφρίν είναι εξαιρετικά δύσκολη», εξήγησε η Cuma .

Στοιχεία από εναν που εδρεύει στο Αφρίν δείχνουν ότι 62 άτομα απήχθησαν , μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες, μόνο τον Αύγουστο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, 99 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και 74 κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τις παραστρατιωτικές ομάδες. Ένας αποκλεισμός που επιβλήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, εμποδίζοντας τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Τα σχόλια της Cuma επιβεβαιώνουν μια δήλωση που έκανε μια γυναίκα, γνωστή με τα αρχικά FM, η οποία έφυγε πρόσφατα από το Αφρίν. Σε μια συνέντευξη στις 30 Αυγούστου στο Γυναικείο Πρακτορείο Ειδήσεων Jinha, η FM αποκάλυψε ότι η κόρη της κρατούνταν αιχμάλωτη τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή Marate από ομάδες που συνδέονται με τις τουρκικές δυνάμεις. «Μας συνέλαβαν δύο φορές. Ο γιος μου βασανίστηκε επίσης. Δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά έναν δικηγόρο για να βγάλει την κόρη μου έξω, οι αμοιβές ήταν πολύ υψηλές», είπε Η γυναίκα ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις και μισθοφόροι  έβαλαν στο στόχαστρο κουρδικές κατοικίες για λεηλασίες και επέβαλαν υψηλά ενοίκια, καταπιέζοντας περαιτέρω τον κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή.

Η Κούμα επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην ευάλωτη θέση των γυναικών στο Αφρίν. «Εκατοντάδες γυναίκες έχουν συλληφθεί, απαχθεί και σκοτωθεί. Πολλοι έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση από αυτές τις ομάδες. Μερικοί πουλήθηκαν ακόμη και ως σκλάβοι», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την Cuma, η Τουρκία σκόπιμα αλλάζει τη δημογραφική σύνθεση του Αφρίν. «Θέλουν να συνδέσουν το Αφρίν στην Τουρκία. επί του παρόντος κυβερνάται από έναν Τούρκο κυβερνήτη», πρόσθεσε ο Cuma.

Ο Κούμα επέκρινε την αδράνεια των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι οποίοι έχουν δείξει ελάχιστη έως καθόλου πρωτοβουλία να παρέμβουν παρά τις καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις. Δήλωσε ότι παραμένει επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα να σπάσουν τη σιωπή και να αντιμετωπίσουν αυτές τις φρικαλεότητες.

Μια πρόσφατη ανάλυση του Δρ. Hawzhin Azeez από το Κουρδικό Κέντρο Σπουδών επιβεβαιώνει τις αναφορές από πρώτο χέρι που παρέχονται από την Evîn Cuma και την FM, προσθέτοντας ακαδημαϊκό βάρος στις επείγουσες εκκλήσεις για διεθνή παρέμβαση. Το έργο του Δρ. Azeez τονίζει την πολύπλευρη φύση της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης που σχεδιάστηκε από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία για να «σπάσουν τη βούληση» της κουρδικής κοινότητας. Αυτή η προοπτική ευθυγραμμίζεται με τους λογαριασμούς της Cuma και FM, οι οποίες τόνισαν επίσης την ατμόσφαιρα τρόμου που ενστάλαξαν οι φατρίες. Επιπλέον, στοχοποιήθηκαν και γυναίκες κούρδων στη διασπορά , είπε ο γιατρός, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της κακοποίησης φτάνουν πολύ πέρα ​​από το ίδιο το Αφρίν.