Κενάν Αγιάς στον «Φ»: Παίρνω δύναμη από ΕΟΚΑ και Θεόφιλο

Απίστευτη αθλιότητα η έκδοση του Κούρδου αγωνιστή

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Το προσωρινό του κελί βρίσκεται πάνω από τα Φυλακισμένα Μνήματα, πάνω από τα κελιά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ειδικότερα των μελλοθανάτων. Ήταν η πρώτη κουβέντα του αδερφού του Ιμπραχίμ, καθώς διασχίζαμε τις Κεντρικές Φυλακές. Το επανέλαβε κι ο Κενάν στο επισκεπτήριο, από τα τελευταία του πριν εκδοθεί στη Γερμανία. Δεν ήθελε να απαντήσει στην υπουργό Δικαιοσύνης, προτίμησε στη μια ώρα που είχαμε, να μας πει την ιστορία του, την ιστορία του Κουρδιστάν, μα και την άποψή του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την έγνοια του για την επόμενη μέρα των λαών μας. 

Με ένταση μας μίλησε για την πιο πιστή σύμμαχο της Τουρκίας στην Ευρώπη, τη Γερμανία, για το παιχνίδι στο οποίο ενεπλάκη και η κυπριακή ηγεσία, για το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν, την εξόντωση των Κούρδων στην Τουρκία και στη Συρία. Με ειλικρινή συγκίνηση μας μίλησε για την ΕΟΚΑ και τους αντάρτες της, την τουρκική εισβολή, αλλά και τον κοινό μας ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη που ακόμα δείχνει τον δρόμο στους Κούρδους και στους Κυπρίους. Αναμένεται να μεταφερθεί στη Γερμανία την Πέμπτη 25 Μαΐου ως «δώρο» του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως δηλώνει χαριτολογώντας, αρνούμενος να λυγίσει μπροστά στην καταδίκη του.

Κενάν, περίμενες αυτή την απόφαση από την κυπριακή δικαιοσύνη;

Όχι. Ήρθα στην Κύπρο πριν δέκα χρόνια, γνωρίζοντας την ιστορία και τον αγώνα της, την αγάπη και την αλληλεγγύη για τον κουρδικό λαό και δεν περίμενα την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ή την απόρριψη της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τηρουμένης δε και της απόφασης για τον συναγωνιστή μου Τσερκέζ Κορκμάζ το 2019, η υπόθεση του οποίου είναι παρόμοια με τη δική μου, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Ο Τσερκέζ κατηγορείται από τη Γερμανία για συμμετοχή  οργάνωση και αδικήματα μεταξύ 2013-2015 και εγώ για αδικήματα μεταξύ 2018-2020. Δυστυχώς, όμως, η τελική απόφαση είναι απόφαση που νομιμοποιεί τα εγκλήματα της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Κουρδιστάν.

Γιατί πιστεύεις ότι εγκρίθηκε η έκδοσή σου στις γερμανικές Αρχές;

Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, ούτε αφορά μόνο την προσωπική μου ελευθερία. Η Τουρκία με θεωρεί τρομοκράτη, όπως εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους αγωνιστές, και η Γερμανία εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Θεωρώ ότι η Κύπρος ενεπλάκη σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι που ξεκινά από το Ισραήλ, συνεχίζει στην Τουρκία και καταλήγει στο Βερολίνο και αφορά φυσικά το φυσικό αέριο και τη λύση του Κυπριακού, χωρίς να ξέρω τι συνεννοήσεις έγιναν παρασκηνιακά. Αφορά ακόμα και τον τουρισμό μα αυτή είναι μια άλλη κουβέντα –οι Κούρδοι δεν είναι καλοί τουρίστες (χαμογελώντας). Αλλά είναι λάθος να πιστεύει κανείς, ειδικά ο αγαπητός κυπριακός λαός, ότι η Τουρκία θα συναινέσει ποτέ σε βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Η Τουρκία του Ερντογάν θέλει όλη την Κύπρο, όπως θέλει το Αιγαίο, τη Συρία, θέλει να καταστρέψει το Κουρδιστάν, την ταυτότητα, τη γλώσσα μας και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει, όπως έκανε το 1974 με την εισβολή.

Όλα αυτά με «δικαιολογία» τη δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK);

Το PKK δεν έχει ένοπλη δράση στην Ευρώπη, όλοι το ξέρουν. Μας διώκουν για τα πολιτικά μας φρονήματα, τις εκδηλώσεις, τις ομιλίες, όλα είναι στο διαδίκτυο. Αν δεν υπήρχε το PKK, κάτι άλλο θα έβρισκαν για να δικαιολογούν τις διώξεις τους. Ο Ερντογάν έχει σχέδιο για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο κουρδικός αγώνας είναι εμπόδιο. Είμαστε λαός 20 εκατομμυρίων μέσα στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και αγωνιζόμαστε για την ελευθερία όλων των λαών απέναντι στην Τουρκία, τον κοινό μας δυνάστη. Αντισταθήκαμε στους τζιχαντιστές, πιο σθεναρά από τις μεγάλες δυνάμεις, και δυστυχώς δεν το θυμάται κανείς. Αλλά θυμούνται επιθέσεις που αποδόθηκαν λανθασμένα στο PKK, όπως αυτήν στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα και ο δικαστής στη Λάρνακα το ανέφερε, αποδεχόμενος το τουρκικό αφήγημα. Αλλά οι Κούρδοι δεν επιτίθενται σε απλούς πολίτες.

«Η ιστορία των λαών μας είναι κοινή, η μοίρα μας είναι κοινή»

Γεννήθηκες το 1974. Ξέρεις καλά την ιστορία της Κύπρου;

Όλοι οι Κούρδοι ξέρουμε την ιστορία της Κύπρου. Γεννήθηκα το 1974, ο αδερφός μου συνελήφθη τις μέρες της τουρκικής εισβολής, στην πατρίδα μας, Midyat. Ο πατέρας μου έσωσε πολλές οικογένειες ορθόδοξων Σύριων που ήταν υπό διωγμό εξαιτίας όσων συνέβαιναν στην Κύπρο. Η ιστορία των λαών μας είναι κοινή, η μοίρα μας είναι κοινή και το αποδεικνύει η διαδρομή του ήρωα Θεόφιλου Γεωργιάδη. Και είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε την Κύπρο σαν δεύτερη πατρίδα μας. Αγωνιζόμαστε μέσω της ιδεολογίας του Θεόφιλου, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για τον κουρδικό αγώνα και τη σύνδεσή του με την απελευθέρωση της Κύπρου. Έλεγε «η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν» και πάνω σε αυτό βασίζεται ο κοινός μας αγώνας.

Φοβάσαι τις γερμανικές φυλακές και πιθανή έκδοση στην Τουρκία; Πότε αναμένεται να μεταφερθείς στη Γερμανία;

Δεν φοβάμαι. Πέρασα δώδεκα χρόνια στις τουρκικές φυλακές, από τα 17 μου χρόνια μέχρι τα 29. Παίρνω δύναμη από τους Κούρδους αγωνιστές, αλλά και την ΕΟΚΑ και τους αντάρτες της, που επίσης χαρακτήρισαν «τρομοκράτες» οι αγγλικές αποικιακές δυνάμεις. Παίρνω δύναμη από τους αγωνιστές εναντίον των Τούρκων το 1974 και φυσικά τον Θεόφιλο Γεωργιάδη. Ακόμα και στη φυλακή, δεν θα σταματήσω στιγμή να αγωνίζομαι για την ελευθερία της Κύπρου και του Κουρδιστάν. Και θα τα ξαναπούμε, σε ελεύθερο περιβάλλον.

Φεύγω στις 25 Μαΐου, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (χαμογελώντας). Θα είμαι το «δώρο» του στη γερμανική κυβέρνηση.

Κενάν, υποχρέωσες την κυπριακή κοινωνία να κινητοποιηθεί για να σταματήσει την έκδοσή σου και αποτελείς πλέον σύμβολο κουρδικής περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Τι μήνυμα στέλνεις στον κυπριακό λαό;

Δεν θα πάψω ποτέ να αγαπώ τον κυπριακό λαό και την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα μου. Έχουμε δικαίωμα να μιλάμε στη γλώσσα μας, να προφυλάσσουμε την ταυτότητά μας, να υπηρετούμε την ιστορία μας. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου νομιμοποιεί τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο και αποδέχεται τη γενοκτονική πολιτική της Άγκυρας εναντίον του Κουρδιστάν. Θα έλεγα στον κυπριακό λαό να αντιστέκεται, να είναι υποψιασμένος για αυτά που έρχονται στο όνομα μιας δήθεν ειρήνης με την Τουρκία. Η μόνη γραμμή που αξίζει να ακολουθήσουμε, είναι η γραμμή του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Ελευθερία στην Κύπρο, ελευθερία στο Κουρδιστάν.

Η πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει

Αν εκλεγεί ο Κιλιντσάρογλου θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τον κουρδικό λαό;

Δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι αν εκλεγεί ο Κιλιντσάρογλου. Είμαστε ενωμένοι, στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και στη Ροζιάβα (βόρεια Συρία) και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ταυτότητά μας. Με τον Κιλιντσάρογλου δεν θα αλλάξει κάτι, ούτε για τους Κούρδους ούτε για τους Κύπριους, οι οποίοι πρέπει να πάψουν να ελπίζουν ότι αυτή η Τουρκία θα δεχτεί την ειρήνευση στο νησί. Άλλωστε, κι η ίδια η Τουρκία αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους λαούς μας. Έστελνε εδώ τους μεγαλύτερους σφαγείς του τουρκικού στρατού, όπως τον Χασάν Κουντακτσί, που συμμετείχε στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, αφού είχε κατασπαράξει τον κουρδικό πληθυσμό στο Ντιγιάρμπακιρ μεταξύ 1993-1995.