Καταγγελία για βιασμούς απροστάτευτων γυναικών τις πρώτες δύο ημέρες του σεισμού στην Τουρκία

Ο καταξιωμένος καθηγητής γεωλογίας Övgün Ahmet Ercan  συνελήφθη στις 28 Φεβρουαρίου για «δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους» εξαιτίας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφέθηκε ελεύθερος αφού πέρασε τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάρτηση του Ercan είχε ως εξής: «Τις πρώτες δύο μέρες (του σεισμού) απροστάτευτες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, επειδή οι στρατιώτες δεν είχαν φτάσει εκεί».

Τέθηκε υπό κράτηση στη Μαλάτεια (γνωστή στην αρχαιότητα και ως Μελιτηνή), μια περιοχή που επλήγη σοβαρά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου οι οποίοι σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Κατόπιν διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αστυνομικό τμήμα και το δικαστικό μέγαρο, ο γεωλόγος αφέθηκε ελεύθερος και ετέθη υπό δικαστικό έλεγχο με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Ercan ασκεί κριτική στα ανακλαστικά της κυβέρνησης κατά τον απόηχο των δύο σεισμών. Άλλη φορά είχε δηλώσει ότι η διαχείριση εκτάκτου ανάγκης είχε αποτύχει και ότι η 5η στρατιά μπήκε μόλις 72 ώρες μετά τους σεισμούς, ένδειξη του «πόσο κακή είναι η διακυβέρνηση από έναν και μόνο άνθρωπο».

Ο συνάδελφος του και γεωλόγος καθηγητής Naci Görür αναφέρθηκε στη σύλληψη του Ercan στην καθημερινή εφημερίδα Sözcü, σημειώνοντας ότι τον λυπεί. «Δυστυχώς, ένας επιστήμονας που προσπαθεί να ενημερώσει το έθνος για τον σεισμό υπόκειται σε τέτοια μεταχείριση. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας».

Στις 6 Φεβρουαρίου, δύο σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν τη νότια πόλη Maraş. Τον πρώτο σεισμό στην περιοχή Pazarcık στις 4.17 π.μ. ακολούθησε ο δεύτερος στο Elbistan περίπου εννέα ώρες αργότερα.

Οι σεισμοί έπληξαν 11 πόλεις στα νότια και νοτιοανατολικά της Τουρκίας, καθώς και στα βόρεια τμήματα της Συρίας.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς της Τουρκίας ανέρχεται σε πάνω από 45.000 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς περισσότερα από 160.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των σεισμών.

Σε προηγούμενο άρθρο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας με τίτλο Άφαντος ο τουρκικός στρατός στο σεισμό; Ο Χουλουσί Ακάρ λέει ότι οι στρατιώτες χρειάζονται σε Ιράκ και Συρία είχε γίνει αναφορά στην μη άμεση κινητοποίηση του τουρκικού στρατού στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας.