Καταλανός βουλευτής επικρίνει το Ισπανικό Κογκρέσο σχετικά με το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν
Καταλανός βουλευτής επικρίνει το Ισπανικό Κογκρέσο σχετικά με το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν
- Date: 4 Μαρτίου, 2022
- Categories:Διεθνή

- Date: 4 Μαρτίου, 2022
- Categories:Διεθνή
Καταλανός βουλευτής επικρίνει το Ισπανικό Κογκρέσο σχετικά με το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν
Ο Γκάμπριελ Ρουφιάν, καταλανός βουλευτής στο ισπανικό κοινοβούλιο, είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εμπόδισε τους ευρωπαίους πολιτικούς να δουν τις σφαγές του Ερντογάν και να τους μεταχειριστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τις πράξεις της Ρωσίας.
Απευθυνόμενος στο ισπανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Γκάμπριελ Ρουφιάν, βουλευτής της Βαρκελώνης και εκπρόσωπος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ της μεταχείρισης της Ευρώπης προς τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ερντογάν που σφαγιάζει Κούρδους και του Πούτιν που σφαγιάζει Ουκρανούς;» ρώτησε ο Ρουφιάν.
«Είναι απλό. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την πρώτη περίπτωση γιατί (η Τουρκία) είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι. Αυτή είναι η μόνη διαφορά», συνέχισε. «Διεθνής δίκαιο à la carte».
Ο Καταλανός βουλευτής είπε ότι το ΝΑΤΟ ήταν «ο εκπρόσωπος του εμπορίου όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη για 80 χρόνια» και ότι το μπλοκ απλώς «υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη».
Μιλώντας για την άφιξη Ουκρανών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρουφιάν επεσήμανε την έντονη διαφορά στο πόσο φιλόξενες ήταν οι χώρες υποδοχής σε σύγκριση με τις προηγούμενες αφίξεις: «Την περασμένη Δευτέρα οι Βρυξέλλες ενεργοποίησαν τον ευρωπαϊκό κανόνα απεριόριστης υποδοχής προσφύγων», είπε ο Ρουφιάν. "Γιατί τώρα; Γιατί μετά από τόση μετανάστευση, τόση δυστυχία και τόσους πολέμους;»
Ο βουλευτής του ERC ρώτησε ποια ήταν η διαφορά «μεταξύ ενός θανάτου στη Μεσόγειο και ενός άλλου στους δρόμους του Κιέβου».
«Η απάντηση είναι εξαιρετικά σκληρή», συνέχισε. «Επειδή τώρα είναι ξανθιές με γαλάζια μάτια».
Ωστόσο, είπε ο Ρουφιάν, οι Ουκρανοί που διέφυγαν από τον πόλεμο ήταν το ίδιο άνθρωποι με εκείνους που είχαν διαφύγει πριν, αναφέροντας μεταξύ άλλων Κούρδους, Σύρους, Αφγανούς και Παλαιστίνιους.
Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στο έδαφος της ΕΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Εκατομμύρια ακόμη αναμένεται να καταφτάσουν καθώς η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται την όγδοη ημέρα. Την Πέμπτη, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Χερσώνα, μιας βασική πόλη στη νότια Ουκρανία. Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, στο βορειοανατολικό Χάρκοβο και στη νοτιοανατολική Μαριούπολη.
Η Ε.Ε, ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για αυτό που αποκαλεί «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας».
Η Ισπανία έχει έναν από τους μικρότερους κουρδικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη, αλλά ειδικότερα οι Καταλανοί πολιτικοί έχουν μακρά ιστορία αλληλεγγύης προς τους Κούρδους.
Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2021, το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την επίσημη αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και το ERC προέτρεψε το ισπανικό Κογκρέσο να κάνει το ίδιο.
Αφήστε ένα σχόλιο