Η Montserrat Vinyets Pages,η καταλανή βουλευτής, τόνισε την 25ετή απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Abdullah Öcalan στο καταλανικό κοινοβούλιο, καλώντας για δράση από την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Απευθυνόμενη στο καταλανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, η καταλανή βουλευτής Montserrat Vinyets Pages προέτρεψε την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης να δράσει για την 25ετή απομόνωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan.

«Αυτός ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί την 25η επέτειο από τη φυλάκιση στην απομόνωση του Κούρδου ηγέτη κ. Abdullah Öcalan», δήλωσε η Vinyets, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές συνθήκες που αντιμετώπισε ο Öcalan χωρίς καμία επικοινωνία. Τόνισε την απουσία ειδήσεων ή πληροφοριών σχετικά με τον Οτσαλάν τα τελευταία τρία χρόνια, περιγράφοντας την κατάσταση ως βασανιστήριο.

Η έκκληση της Vinyets για δράση στο καταλανικό κοινοβούλιο ακολουθεί τη συμμετοχή της σε μια διεθνή αντιπροσωπεία με στόχο να αντιμετωπίσει την απομόνωση του Öcalan και να υποστηρίξει την απελευθέρωσή του. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους από διάφορα ευρωπαϊκά κόμματα και οργανώσεις, είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τη νομική ομάδα του Οτσαλάν και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

«Για την ευθύνη και τη δημοκρατία, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Οτσαλάν και όλων των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων», προέτρεψε η Vinyets, κάνοντας έκκληση για παρέμβαση της CPT.

Η ομιλία της στο καταλανικό κοινοβούλιο όχι μόνο έφερε την προσοχή στα δεινά του Οτσαλάν, αλλά κάλεσε επίσης για ανανεωμένες προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.