Ο Ogün Samast, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του εξέχοντος Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink το 2007, αφέθηκε ελεύθερος, οδηγώντας σε εκτεταμένη κριτική και έντονη συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Ogün Samast, ο καταδικασμένος δολοφόνος του Hrant Dink, ενός διάσημου Αρμένιου δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Agos, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη, προκαλώντας κύμα καταδίκης και έντονης συζήτησης στην τουρκική πολιτική σφαίρα.

Ο Samast δολοφόνησε τον Ντινκ σε μια επίθεση με όπλο μπροστά από το γραφείο του Agos στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Ιανουαρίου 2007, και αποφυλακίστηκε από τη φυλακή τύπου Bolu F υπό όρους. Ανήλικος την εποχή του εγκλήματος, ο Samast εξέτισε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 10 μηνών, καταδικάστηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «κατοχή πυροβόλου όπλου χωρίς άδεια».

Η ομάδα υποστήριξης του Hrant Dink, γνωστή ως «Hrant’ın Arkadaşları», καταδίκασε την απελευθέρωση , λέγοντας: «Ενώ η δολοφονία του Hrant Dink παραμένει ανεξιχνίαστη, πολλοί από τους φίλους μας, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς κρατούνται άδικα και παράνομα στις φυλακές. , ο δολοφόνος του Hrant Dink, Ogün Samast, αφέθηκε ελεύθερος… Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Χωρίς συνείδηση! Καμία ακεραιότητα!»

Ο Samast’s φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος λόγω ‘καλής συμπεριφοράς’. Η απόφαση αυτή έχει δεχθεί έντονη κριτική από διάφορους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αμφισβητούν τη δικαιολογία της απελευθέρωσης κάποιου που καταδικάστηκε για ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Özgür Özel εξέφρασε δυσπιστία και απογοήτευση για την απελευθέρωση, τονίζοντας τον προμελετημένο χαρακτήρα της δολοφονίας και τον σημαντικό αντίκτυπό της στην αρμενική κοινότητα στην Τουρκία. Επέκρινε την έννοια της «καλής συμπεριφοράς» στο πλαίσιο μιας τέτοιας βίαιης πράξης.

Περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Sırrı Süreyya Önder του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (HEDEP), ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Dink και τον Gökhan Günaydın, Αντιπρόεδρο της Ομάδας του CHP, ο οποίος τόνισε τον ρόλο του Ντινκ στη γεφύρωση του ΑρμενιοΤουρκικού διχασμού. Ο Günaydın εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το δικαστικό σύστημα, αμφισβητώντας το σκεπτικό πίσω από την απελευθέρωση του Samast,

 

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ομάδας HEDEP Meral Danış Beştaş χαρακτήρισε την απελευθέρωση ως «βαριά είδηση», αντιπαραβάλλοντάς την με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση δημοκρατών και υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος Felicity İsa Mesih Şahin επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, επικρίνοντας το παράδοξο της απελευθέρωσης ενός καταδικασμένου δολοφόνου ενώ οι μη βίαιοι παραβάτες παραμένουν στη φυλακή.

Η απελευθέρωση του Samast άνοιξε ξανά τις συζητήσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση και την επιρροή της πολιτικής στις νομικές διαδικασίες, τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των εγκληματιών έναντι των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.