«Το Newroz του 2024 δεν είναι ένα συνηθισμένο Newroz. Φέτος, τα ιδρύματα που εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό και τους φίλους του κουρδικού λαού, κήρυξαν το Νεβροζ ως το Νεβροζ της ελευθερίας του Rêber Apo», δήλωσε ο Murat Karayılan.

Ο Μουράτ Καραγιλάν,  διοικητής του Αρχηγείου Λαϊκής Άμυνας (HSM) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) δημοσίευσε ένα μήνυμα σχετικά με την ιστορική σημασία του Νεβρόζ φέτος. Ο Karayilan περιέγραψε τη σημασία του αγώνα για τη φυσική ελευθερία του ηγέτη του κουρδικού λαού, Abdullah Öcalan, και έκανε σαφείς εκκλήσεις σχετικά με την απειλή νέας επίθεσης από τον τουρκικό στρατό.

Ο Karayilan δήλωσε ότι: “Το Newroz του 2024 δεν είναι ένα κανονικό Newroz. Χαιρετίζουμε φέτος το Newroz εν μέσω μιας ιστορικής στιγμής. Φέτος, τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό και τους φίλους του κουρδικού λαού, κήρυξαν το Νεβροζ ως το Νεβροζ του την ελευθερία του Rêber Apo».

Το μήνυμα του Karayılan, που μεταδόθηκε από το Stêrk TV:

«Εκφράζω χαιρετισμούς, σεβασμό και αφοσίωση στον Rêber Apo [Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν] εκ μέρους της ηγεσίας του κινήματός μας σε αυτή την ειδική περίσταση του Νεβροζ Σε αυτή τη σημαντική ημέρα, συγχαίρω όλο τον λαό του Κουρδιστάν, τις μητέρες των μαρτύρων, όλο τον λαό της περιοχής, την προοδευτική ανθρωπότητα και όλους τους φίλους, τους συμπαθούντες και τους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Ελπίζω να έχουν όλοι μια εξαιρετικά ευημερούσα νέα χρονιά. Τιμούμε τον σύγχρονο μας Kawa [Ο σιδεράς Kawa του μύθου του Newroz σκοτώνει τον τύραννο Dehak και δίνει στους ανθρώπους πίσω την ελευθερία τους], σύντροφο Mazlum Dogan, σε αυτήν την ευοίωνη ημέρα στη μνήμη όλων των επαναστατών και μαρτύρων του Newroz. Αναγνωρίζουμε τη μνήμη τους και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς αυτούς.

Το Newroz έχει σημαντική θέση στην ιστορία του λαού μας και των λαών της περιοχής, αλλά περισσότερο στο κίνημα και τον αγώνα μας. Ακριβώς πριν από πενήντα ένα χρόνια, την Ημέρα του Νεβροζ, ο Rêber Apo ξεκίνησε αυτόν τον αγώνα. Από τότε, εργάστηκε ακούραστα για να εμφυσήσει στο Κουρδιστάν το πνεύμα και τη φλόγα του Newroz. Ο Μαζλούμ Ντόγαν διεξήγαγε την πιο ισχυρή δράση κατά της καταπίεσης το Νεβροζ στα όρια της φυλακής Amed (Diyarbakir). Στα βήματά του, οι ελεύθερες κούρδισες Zekiye Alkan [Κάηκε ζωντανή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του φεστιβάλ Newroz στο Amed το 1990], Rahşan Demirel [διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών να μην γιορτάζεται το Newroz το 1992 και αυτοκτόνησε στο Kadifekale], Ronahî, και Bêrîvan [Bedriye Taş (Ronahî) και Nilgün Yıldırım (Bêrîvan) αυτοκτόνησαν στο Mannheim στις 21 Μαρτίου 1994 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση των εορτασμών του Νεβροζ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και της συμμετοχής της στον πόλεμο στο Κουρδιστάν] πρόσθεσαν δύναμη στη φλόγα του Νεβροζ θυσιάζοντας τον εαυτό τους. Για άλλη μια φορά, σε ολόκληρο το Κουρδιστάν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Cizîra Botan και η Nisêbîn, οι γενναίοι λαοί μας έκαναν μεγάλες θυσίες. Κάνοντας αυτό, άναψαν τη φλόγα του Νεβροζ και ανύψωσαν το πνεύμα του, μεταφέροντάς το σε μια σημαντική θέση της ιστορίας και πυροδοτώντας έναν εθνικό αγώνα.

Στις 10 Οκτωβρίου 2023, οι διεθνιστές σύμμαχοί μας ανακοίνωσαν την έναρξη μιας διεθνούς εκστρατείας με στόχο την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και την επίτευξη της φυσικής απελευθέρωσης του Rêber Apo. Αυτή η καμπάνια συνεχίζει να διαμορφώνεται κομμάτι-κομμάτι και θα αποκτήσει περισσότερη δύναμη με αυτό το Newroz. Απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν την εκστρατεία, ιδιαίτερα στους διεθνιστές φίλους μας, εκ μέρους της ηγεσίας του κινήματος. Χαιρετίζω επίσης κάθε μητέρα που συμμετέχει στην αγρυπνία για δικαιοσύνη, τους κρατούμενους που βρίσκονται ακόμη σε απεργία πείνας και τους αγωνιστές που αγρυπνούν για τη φυσική απελευθέρωση του Rêber Apo μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο για περισσότερο από μια δεκαετία. Συγχαίρω τους πατριώτες που τελούσαν την Αγρυπνία της Ελευθερίας στο Στρατόπεδο Martyr Rüstem Cudi και τους στέλνω τους χαιρετισμούς μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το Newroz του 2024 δεν είναι ένα κανονικό Newroz. Χαιρετίζουμε φέτος το Νεβροζ εν μέσω μιας ιστορικής στιγμής. Φέτος, τα ιδρύματα που εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό και τους φίλους του κουρδικού λαού, ανακήρυξαν το Νεβροζ ως «Νεβρόζ της ελευθερίας του Rêber Apo». Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Με τα συνθήματα «Ελευθερία για τον Rêber Apo» και «Ζήτω ο Rêber Apo», ο λαός μας γιορτάζει το Νεβροζ σε τέτοιους αριθμούς για πρώτη φορά, τόσο στις τέσσερις περιοχές του Κουρδιστάν όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, αυτό το σύνθημα φωνάζουν στους δρόμους εκατομμύρια, αν όχι δεκάδες εκατομμύρια. Ποιες είναι οι επιθυμίες τους; Επιθυμούν τη φυσική ελευθερία του Rêber Apo. Η ελευθερία του Rêber Apo θεωρείται από τον λαό μας ως δική του. Κατευθύνονται στους δρόμους για αυτό το λόγο. Φωναζουν: «Ακούστε τη φωνή του κουρδικού λαού, ακούστε την κραυγή για την ελευθερία του Rêber Apo». Αυτό πρέπει να κοινοποιηθεί στους πονηρούς και αδίστακτους συνωμότες.

Καλώ όλες τις αρμόδιες, παγκόσμιες αρχές συνωμοσίας: φτάνει! Απορρίψτε τον τρόμο που ασκεί η τουρκική δικτατορία στον κουρδικό λαό. Δώστε προσοχή στα αιτήματα του κουρδικού λαού και αποφύγετε να παρεμποδίσετε περαιτέρω το μέλλον του. Η απελευθέρωση του Rêber Apo και η ελευθερία του κουρδικού λαού είναι αλληλένδετα και αυτό το αίτημα είναι θεμιτό. Σεβαστείτε αυτό το γεγονός και εκπληρώστε τις ηθικές και ανθρωπιστικές σας υποχρεώσεις.

Δεύτερον, μετά από δέκα μέρες ο λαός μας θα εκλέξει τους συνδημάρχους των δήμων του. Αυτό πρέπει να επιστηθεί η προσοχή. Το καθεστώς του AKP-MHP διορίζει διαχειριστές και δεν αναγνωρίζει τη βούληση του λαού μας. Δεν υπάρχει ένδικο μέσο για αυτό. Η επίσημη βούληση του λαού μας καταπατείται. Ως εκ τούτου, στο πνεύμα του Νεβροζ του 2024, όλοι—σοσιαλιστές, δημοκράτες και φίλοι του λαού μας— πρέπει να επιδείξουν τη βούλησή τους ψηφίζοντας και συμμετέχοντας στις εκλογές για να αντιταχθούν σε τέτοιες πολιτικές. Πρέπει να δείξουν ότι απορρίπτουμε την πολιτική των καταπιστευματοδοτών και ότι παραμένουμε στις αποφάσεις μας. Ο λαός μας πρέπει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές υπό το πρίσμα αυτού.

Τρίτον, θέλω να τονίσω ότι διανύουμε μια σημαντική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Το AKP-MHP και το κράτος Ερντογαν οργανώνουν μια νέα επίθεση εναντίον μας, ενάντια στους αντάρτες της ελευθερίας του Κουρδιστάν, ενάντια στα κέρδη του κουρδικού λαού και των φίλων του. Διεξάγουμε διπλωματικές συναντήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την προετοιμασία αυτού. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν μόνοι τους τους αντάρτες της ελευθερίας του Κουρδιστάν. Ψάχνουν για συμμάχους για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες εξαιτίας αυτού. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν κακές προθέσεις. Θέλουν να καταστρέψουν όλα τα επιτεύγματα και τις νίκες του λαού μας. Επιδιώκουν να εκτελέσουν το Misak-ı Milli [Το λεγόμενο «Εθνικό Σύμφωνο» αναφέρεται σε μια πολιτική δήλωση που έγινε από τους ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο όρκος καθόριζε τα εδαφικά σύνορα – συμπεριλαμβανομένων των περιοχών οικισμού Κούρδων στο σημερινό Ιράκ και Συρία – και τις βασικές αρχές για τη μελλοντική πολιτική της Τουρκίας. Σήμερα, οι Τούρκοι εθνικιστές αναφέρονται συχνά στο «Εθνικό Σύμφωνο» για να διατυπώσουν τις φιλοδοξίες τους για την εδαφική επέκταση της Τουρκίας] κατοχικό σχέδιο και να υποτάξουν τον αραβικό πληθυσμό στη Συρία και το Ιράκ μέσω του τουρανισμού, του εθνικισμού και του νεοοθωμανισμού. Αυτός είναι ο πρωταρχικός τους στόχος. Αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν υποστήριξη για τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας δόλο για να κρύψουν αυτούς τους στόχους.

Το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας αναφέρεται στο Κουρδιστάν -ειδικά τα απελευθερωμένα εδάφη- ως «Τρομοκρατία». Τούτου λεχθέντος, πρέπει να φανεί τι κάνει η τουρκική κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς. Αναπτύσσει UCAV για να δολοφονήσει και να σκοτώσει ανθρώπους, να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες και να δολοφονήσει ανθρώπους χρησιμοποιώντας πράκτορες. Το τουρκικό κράτος επί του παρόντος εκφοβίζει και εκβιάζει τους πάντες στη Ροζάβα, τη Σενγκάλ [Σιντζάρ] και το Νότιο Κουρδιστάν. Πρέπει να κοιτάξει κανείς μόνο στο Αφρίν για να δει την ειδεχθή του τουρκικού κράτους. Σαν τραμπούκος, σαν βάρβαρο κράτος, επιδιώκει να κυριαρχήσει και να τρομοκρατήσει τον περίγυρό του. Ποτέ μα ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτό. Θέλουμε οι άνθρωποι και οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι και βέβαιοι να κάνουμε μια ιστορική αντίσταση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μας είναι μαζί μας. Ο ίδιος ο λαός έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Δεν φοβόμαστε κανέναν εξαιτίας αυτού. Θα αποκρούσουμε κάθε επίθεση με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Ωστόσο, η εθνική ενότητα είναι αυτό που χρειάζεται ο λαός μας και η υπόθεση της κουρδικής ελευθερίας. Διαφορετικά, απαιτείται εθνική στρατηγική. Ο κουρδικός λαός χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για αυτήν την ιστορική εποχή. Έτσι, εμείς ως κίνημα διεκδικούμε την ανάπτυξη της εθνικής ενότητας. Όσοι δεν θέλουν μπορούν να μην συμμετέχουν. Ωστόσο, οι πατριώτες μας πρέπει να ενωθούν και να καταστρώσουν ένα κοινό, εθνικό σχέδιο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της βαρυσήμαντης και ιστορικής χρονικής περιόδου, εμείς, το κίνημα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε αναγκαία ενέργεια για να εγγυηθούμε την ελευθερία του λαού μας που ζει στη Μεσοποταμία, στη Μέση Ανατολή.

Διαθέτουμε το βάθος και την εμπειρία τόσο στη στρατηγική όσο και στην τακτική. Η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε νέες στρατηγικές και τεχνικές θα μας επιτρέψει να αντισταθούμε με επιδεξιότητα. Αν και είμαστε αντίθετοι στον πόλεμο, θα απαντήσουμε στους επιτιθέμενους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν βία, με την κατάλληλη δύναμη. Όλοι στον πλανήτη πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Εδώ, δηλώνουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση τρομοκρατεί το έθνος μας, επιδιώκει να εγκαθιδρύσει γενοκτονική πολιτική και απομονώνει σοβαρά τον ηγέτη μας. Όλα αυτά είναι βάναυσα και απάνθρωπα. Κανείς δεν πρέπει να βοηθά το τουρκικό καθεστώς στις φρικαλεότητες και τις βαρβαρότητες του. Θέλουμε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την Τουρκία να γνωρίζουν ότι η πορεία μας είναι ηθικά δικαιολογημένη.

Τα αιτήματά μας είναι θεμιτά και δίκαια, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Πιστεύουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι η νίκη είναι δυνατή. Έχουμε πίστη στις ικανότητές μας, στους ανθρώπους μας και στους παγκόσμιους φίλους μας. Θα επικρατήσουμε σε αυτή τη βαρυσήμαντη εποχή διατηρώντας την κληρονομιά των γενναίων ηρώων μας και εφαρμόζοντας την πολιτική ιδεολογία του Rêber Apo. Με βάση αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ όλους για άλλη μια φορά με την ευκαιρία του Newroz και να τους ευχηθώ καλή τύχη στην πορεία για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν και του Rêber Apo».

2024-03-22T03:00:35+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top