Μεταξύ των υπογραφόντων που ζητούν την απελευθέρωση του κουρδισσας τραγουδίστριας Nûdem Durak από τη φυλακή στην Τουρκία είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ Mark Ruffalo, ο μουσικός Tom Morello και ο σκηνοθέτης Jim Jarmusch.

Διεθνείς ηθοποιοί, μουσικοί και καλλιτέχνες συνέχισαν τις εκκλήσεις τους για την άμεση απελευθέρωση της φυλακισμένης κουρδισσας τραγουδίστριας  Nûdem Durak και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Υπογραμμίζοντας το καθήκον τους «ως καλλιτέχνες και συγγραφείς αφοσιωμένοι στη δικαιοσύνη», οι υπογράφοντες υποστήριξαν ότι η δίκη της Ντουράκ στιγματίστηκε από παρατυπίες και ηταν κάθε άλλο παρά δίκαιη. Τόνισαν τη συλλογική καταδίκη της Ντουράκ και δώδεκα άλλων, μαζί με την απόρριψη κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, όπως η ομολογία ενός «μάρτυρα» που αργότερα παραδέχτηκε ότι παρείχε ψευδή μαρτυρία Είπαν ότι η φυλάκισή της αντιπροσώπευε την ευρύτερη κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

Οι καλλιτέχνες εξέφρασαν περαιτέρω βαθιά ανησυχία σχετικά με την επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, τονίζοντας ότι συμβόλιζε μια συνεχιζόμενη περίοδο καταπίεσης και περιορισμών στην ελευθερία του λόγου στην Τουρκία. Επέστησαν την προσοχή στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας από τη Διεθνή Αμνηστία το 2019 ως «η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους».

Τον Απρίλιο του 2015, η Nûdem Durak καταδικάστηκε σε 10,5 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της «προώθησης προπαγάνδας», επειδή ερμήνευσε τραγούδια στη μητρική της  γλώσσα .

Τον Ιούλιο του 2016, χωρίς πρόσθετες κατηγορίες ή καταδίκες, η ποινή της αυξήθηκε σε 19 χρόνια ,Αυτή τη στιγμή κρατείται στις κλειστές γυναικείες φυλακές τύπου M Bayburt στα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

Μεταξύ των υπογραφόντων της καμπάνιας είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ Mark Ruffalo, η βραβευμένη με BAFTA Miriam Margoyles, οι μουσικοί Tom Morello από το Rage Against the Machine, Peter Gabriel και Brian Eno και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Jim Jarmusch.

Το 2022, η εξόριστος Τούρκος συγγραφέας Aslı Erdoğan μοιράστηκε επίσης ένα μήνυμα συμπαράστασης προς την φυλακισμένη Κούρδη τραγουδίστρια, αποκαλώντας τη φυλάκισή της «σκληρή και τυραννική πολιτική καταστολής» από την τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης το 2022, ο θρύλος της ροκ και ιδρυτής των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν την Ντουράκ, μοιράζοντας ένα τραγούδι της Ντούρακ στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού εκείνη κάλεσε για αλληλεγγύη.

Σχεδόν ένας στους τρεις από όλους τους κρατούμενους στην Ευρώπη βρίσκεται σε τουρκική φυλακή, με τη χώρα να κρατά επί του παρόντος πάνω από 340.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.