Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ιστορική απάντηση, μετά από 50 χρόνια, της Γερμανικής κυβέρνησης για τον Αττίλα στην Κύπρο: Είναι παράνομη κατοχή, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο

Μετά από ερώτηση της βουλευτού Σ. Νταγκντελέν, η γερμανική κυβέρνηση απαντά -αν και το απέφευγε- ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι «κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».Iστορική απάντηση, μετά από 50 χρόνια, της Γερμανικής κυβέρνησης για τον Αττίλα στην Κύπρο. Είναι παράνομη κατοχή, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιοΜε φόντο τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία που έχουν ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου και λίγο μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο με τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενδιαφέρον έχει πρόσφατη ερώτηση που τέθηκε στη γερμανική βουλή (συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου) στην καθιερωμένη «ώρα των ερωτήσεων» προς τη γερμανική κυβέρνηση από τη βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν, σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει νομικά η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ετέθη από την κ. Νταγκντελέν ως εξής: «Συνιστά η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβίαση του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου 1974 που εκδόθηκε κατόπιν της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο καθώς και με το Ψήφισμα 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 12ης Μαρτίου του 1975 μετά τη μονομερή ανακήρυξη του «Oμόσπονδου Tουρκικού Kράτους;».

«Κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου το βόρειο τμήμα της Κύπρου»

Η Ολομέλεια της γερμανικής βουλήςΗ Ολομέλεια της γερμανικής βουλής

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το διαρκές ερώτημα που θέτει εδώ και καιρό η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως ανέφερε η ίδια στο ελληνικό πρόγραμμα της DW.

Προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, στην απάντησή της εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σεβίμ Νταγκντελέν κάνει αυτή τη φορά ευθαρσώς λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κάτι που δεν είχε κάνει σε παρόμοια ερώτηση της Νταγκντελέν προς την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο (SF_23-02-0292). Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατονομάσει την κατοχή ως «αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα η γερμανική κυβέρνηση απαντά τα εξής στο ερώτημα της Νταγκντελέν: «Η τουρκική θέση σε σχέση με το βόρειο τμήμα της νήσου Κύπρου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και θεωρεί αυτό το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Νταγκντελέν στην DW: Στοπ στην στήριξη του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού

Σεβίμ ΝταγκντελένΗ βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν

Σε αποκλειστική δήλωσή της στο ελληνικό πρόγραμμα της DW η βουλευτής της Αριστεράς σχολιάζει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε επιτέλους την τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η αναγνώριση της πραγματικότητας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση άργησε πολύ. Ο καγκελάριος Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ καλούνται να στηρίξουν εμφατικά διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να τελειώσει η διχοτόμηση της Κύπρου με απώτερο στόχο την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση  δεν πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις του αυταρχικού Ερντογάν καθώς και την πολιτική της κλιμάκωσης που ακολουθεί στη Μεσόγειο. Αντί να εξοπλίζει τον στόλο του Ερντογάν, η γερμανική συγκυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα με ένα ευρωπαϊκό πάγωμα των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο