Οι διεθνιστές που συνελήφθησαν και κακομεταχειρίστηκαν από την τουρκική αστυνομία μίλησαν για όσα αντίκρισαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω της Τουρκίας και του Κουρδιστάν και περιέγραψαν ιδιαίτερα τη δύναμη του κουρδικού κινήματος.

Μετά τη σύλληψη 15 διεθνιστών στην αντιπροσωπεία τους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν επειδή συμμετείχαν σε μια νόμιμη συνέντευξη Τύπου από το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση για τρεις ολόκληρες ημέρες. Στις 14 Οκτωβρίου, τελικά απελάθηκαν πίσω στις πατρίδες τους.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι 5 νεαροί Ιταλοί φοιτητές και  έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την αντιπροσωπεία και την κράτησή τους στην Τουρκία.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν δημοσιογράφοι από διάφορες εθνικές εφημερίδες (ANSA, Corriere della sera, L’Espresso, il manifesto,…) και ένας δικηγόρος που είναι γνωστός για την υπόθεση  του Abdullah Öcalan.

Οι διεθνιστές μίλησαν για όσα είδαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω της Τουρκίας και του Κουρδιστάν και περιέγραψαν ιδιαίτερα τη δύναμη του κουρδικού κινήματος. Η Lucia, μια νεαρή γυναίκα που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, περιέγραψε πόσο εντυπωσιασμένη ήταν από την κουρδική κοινωνία που κατάφεραν να συναντήσουν: «Είδαμε τη δύναμη ενός λαού που δεν σταματά ποτέ να χτίζει δημοκρατικές δομές, παρόλο που αντιμετωπίζει ένα κράτος που προσπαθεί συνεχώς να τους καταστρέψει. Είναι ασταμάτητοι».

Ένας άλλος συμμετέχων καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και της Ροζάβα.

Οι εκπρόσωποι περιέγραψαν την κράτησή τους σε τουρκικό αστυνομικό τμήμα και κέντρα κράτησης, αφηγούμενοι τη βία και την κακοποίηση στην οποία υπέστησαν. Μια νεαρή γυναίκα το περιέγραψε ως εξής: «Ασκούσαν διάφορα είδη βίας εναντίον μας, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική. Καθώς μας ανέκριναν, παρίσταναν τους ψυχολόγους, αλλά ήταν αστυνομικοί. Είπαν ότι ήθελαν να δουν την ψυχική μας υγεία, αλλά στην πραγματικότητα, ήταν μια ανάκριση και προσπάθησαν να πάρουν πληροφορίες για εμάς».

Οι δημοσιογράφοι έκαναν πολλές ερωτήσεις για τη βία. Ένας από τους αντιπροσώπους είπε ότι για εκείνη το χειρότερο ήταν να δει τους φίλους της να κακοποιούνται και να ξυλοκοπούνται κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων σωματικών ερευνών ή ενώ ήταν μόνοι τους στο μπάνιο. Περιέγραψαν επίσης πώς το τουρκικό κράτος κακοποιεί πάντα τους ανθρώπους με τρόπο που δεν αφήνει πολλά σημάδια στο σώμα. Ωστόσο, όλοι τους έχουν μώλωπες και γρατζουνιές στο σώμα τους.

Οι εκπρόσωποι κατέστησαν σαφές ένα πράγμα στον ιταλικό Τύπο: αυτό που τους συνέβη ήταν απλώς ένα κλάσμα από αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Κούρδοι, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί ακτιβιστές στην Τουρκία. Είπαν πώς η τουρκική αστυνομία και το κράτος τους κακομεταχειρίστηκαν αποκάλυψαν την αλήθεια για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης.

Το μέλος της αντιπροσωπείας Luigi είπε ότι στο κέντρο απέλασης, μια ευρωπαϊκή και μια τουρκική σημαία κυμάτιζαν δίπλα-δίπλα και υπήρχε μια ταμπέλα που έγραφε, “Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Οι νεαροί ακτιβιστές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους με αποφασιστικότητα να δημοσιοποιήσουν τον φασισμό και τη βία του τουρκικού κράτους στην Ιταλία.

Ο δικηγόρος Τζιανλούκα Βιτάλε δήλωσε ότι αυτό που συνέβη με τους διεθνιστές τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ επεξηγηματικό για τη συστηματική παραβίαση από τις αρχές προς το ποιος διαδηλώνει ή απλώς ενημερώνει τον κόσμο.

«Δεν δόθηκαν καταδίκες και δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες. Η βαρύτητα αυτού σχετίζεται με την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, στο πλαίσιο μιας θεμιτής και συνηθισμένης εκδήλωσης, συνεπούς με ένα δημοκρατικό σύστημα», είπε.

Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι: «Αυτό που συνέβη μετά είναι ότι αυτοί οι νέοι δεν είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν πραγματικά τι συνέβαινε. Τους έφεραν από τη μια γωνιά της χώρας στην άλλη. Έχασαν αμέσως επαφή με τους δικηγόρους τους, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να τους ενημερώσουν και να τους προστατεύσουν».

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι η διεθνής πίεση από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν πολύ σημαντική για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να επιτύχουμε την άμεση αποφυλάκισή τους.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε την προσοχή ψηλά και να απαιτούμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων, των διεθνιστών και των ντόπιων. Είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια κανονική διαχείριση της κατάστασης», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

2023-10-19T17:46:40+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top