64915088

Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σήμερα στη “μεσαιωνική” εκτέλεση ενός άνδρα, μπροστά σε ένα πλήθος ανθρώπων, κατήγγειλε μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Iran Human Rights, που εδρεύει στη Νορβηγία.

Ο άνδρας αυτός είχε κριθεί ένοχος για “διαφθορά επί της γης”, το σοβαρότερο αδίκημα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας. Εκτελέστηκε στο Μαραγέχ, μια πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

“Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές”, σχολίασε ο διευθυντής της IHR, Μαχμούντ-Αμιρί Μογαντάμ, σημειώνοντας ότι η εκτέλεση αυτή δείχνει “το πραγματικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβιώσει” χρησιμοποιώντας βάναυσες και εξευτελιστικές μεθόδους.

Τα πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιρανικούς ενημερωτικούς ιστότοπους δείχνουν ένα πλήθος το οποίο έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκτέλεση. Οι αρχές κρατούν σε απόσταση το πλήθος, πίσω από μια ταινία ασφαλείας, ενώ οι εισαγγελείς απευθύνονται στους δημοσιογράφους. Ο κατάδικος έχει δεμένα τα μάτια και στέκεται ανάμεσα σε δύο δημίους με κουκούλες. Σε μια άλλη φωτογραφία εικονίζεται όρθιος πάνω σε μια καρέκλα, με μια θηλιά περασμένη στον λαιμό του. Στην αμέσως επόμενη, το πτώμα του κρέμεται από το σχοινί. Η στιγμή του θανάτου του δεν υπάρχει στα πλάνα.

Ο άνδρας αυτός συνελήφθη πριν από περίπου πέντε χρόνια και καταδικάστηκε για αδικήματα που συνδέονταν με “τις σχέσεις του με γυναίκες”. Δεν είναι σαφές ωστόσο ποιο ήταν ακριβώς το έγκλημά του.

Οι δημόσιες εκτελέσεις στο Ιράν είναι σχετικά σπάνιες, αφού σχεδόν όλοι οι απαγχονισμοί γίνονται μέσα στον χώρο των φυλακών. Το 2021 δεν έγινε καμία δημόσια εκτέλεση, σύμφωνα με την IHR. Πέρσι έγιναν δύο, μία τον Ιούλιο στο Σιράζ και άλλη μία τον Δεκέμβριο στην πόλη Μασχάντ. Αυτό που καθιστά τη σημερινή εκτέλεση ιδιαίτερα ασυνήθιστη είναι το γεγονός ότι έγινε την ημέρα, ενώπιον πλήθους ανθρώπων και παρουσία δημοσιογράφων. Οι δύο προηγούμενες εκτελέσεις μπορεί να χαρακτηρίστηκαν δημόσιες αλλά έγιναν πριν από τα ξημερώματα και χωρίς την παρουσία σχεδόν κανένα μάρτυρα.