Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν 27χρονο που πανηγύριζε την ήττα από τις ΗΠΑ

 

Τα δικαστήρια της Τεχεράνης καταδίκασαν 400 άτομα σε ποινές φυλάκισης που μπορεί να φθάσουν έως τα 10 χρόνια για την εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί πριν από σχεδόν τρεις μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική δικαιοσύνη.

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με διαδηλώσεις τις οποίες οι αρχές αποκαλούν “ταραχές”. Ο θάνατος ενώ κρατείτο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προκάλεσε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια.

“Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που αφορούσαν τους ταραξίες στην επαρχία της Τεχεράνης, 160 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια, 80 σε ποινές από δύο έως πέντε χρόνια και 160 σε ποινές έως δύο χρόνια”, δήλωσε ο επικεφαλής της δικαιοσύνης της Τεχεράνης, Αλί Αλγασί-Μεχρ, τον οποίο επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της δικαστικής εξουσίας Mizan Online.

Η εκτέλεση τις τελευταίες ημέρες δύο ανδρών ηλικίας 23 ετών σε σχέση με τις διαδηλώσεις προκάλεσαν ένα κύμα διεθνούς καταδίκης. Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ και ο Μοχσέν Σεκαρί απαγχονίστηκαν για “μοχαρεμπέχ” (“πόλεμο κατά του Θεού”) βάσει του ιρανικού ισλαμικού νόμου (σαρία).

Πριν από τις δύο εκτελέσεις, η ιρανική δικαιοσύνη δήλωσε ότι καταδίκασε σε θάνατο 11 ανθρώπους λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις αλλά σύμφωνα με ακτιβιστές, άλλοι δώδεκα αντιμετωπίζουν κατηγορίες που θα μπορούσαν να επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Το ανώτατο όργανο της ιρανικής ασφάλειας είχε δηλώσει στις 3 Δεκεμβρίου ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.