ΗΠΑ και Τουρκία προσβλέπουν σε επωφελή συνεργασία στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή

ΗΠΑ και Τουρκία προσβλέπουν σε επωφελή συνεργασία στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή

ΗΠΑ και Τουρκία προσβλέπουν σε επωφελή συνεργασία στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή

ΗΠΑ και Τουρκία προσβλέπουν σε επωφελή συνεργασία στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή

Η Τουρκία δέχεται κίνητρα σε πολλαπλά μέτωπα για να επιστρέψει στη δυτική συμμαχία και να παίξει τον ρόλο που οφείλει ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ζήλος με τον οποίο η Ουάσινγκτον ζητά τις υπηρεσίες της Τουρκίας για να σχεδιάσουν έναν τρόπο εξομάλυνσης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, εγείρει ορισμένα ανησυχητικά ερωτήματα.

Ενεργώντας κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα διοργανώσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, τον Απρίλιο, έτσι ώστε να φέρει κοντά την αφγανική κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν. Η Τουρκία διόρισε έναν ειδικό απεσταλμένο για να αναλάβει τον ρόλο του επίσημου διαμεσολαβητή.

Η Τουρκία μπαίνει έτσι στο «τιμόνι» για να οδηγήσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, επιδιώκοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που θα πληροί τους στόχους των ΗΠΑ. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις ταραχώδεις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, απολαμβάνει ιστορικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν και διατηρεί θετική εικόνα μεταξύ των Αφγανών. Ωστόσο σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η ανίερη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συριακή σύγκρουση προκαλεί ανησυχία.

Το Πεντάγωνο και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαΐου. Η Τουρκία θα επιβλέπει μια ανοιχτή παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα. Οι ΗΠΑ ελπίζουν να διατηρήσουν μια ισχυρή παρουσία συλλογής πληροφοριών στο Αφγανιστάν, η οποία θα υποστηρίζεται από ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων.

Δεδομένης της παρουσίας των μαχητών του ISIS (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Αφγανιστάν - μεταφερόμενοι με αμερικανικά αεροσκάφη όπως υποστηρίζει η Ρωσία και το Ιράν) - της δημιουργίας κόμβου μεταξύ των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, και πάνω απ 'όλα, της παρουσίας του Ουιγούρων και Τσετσένων τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η ένταξη της Τουρκίας ως υποστηρικτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, είναι μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τα περιφερειακά κράτη.

Η Τουρκία έχει μεταφέρει τζιχαντιστές από το Ιντλίμπ στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να διεξάγει υβριδικούς πολέμους.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αισθητή προσπάθεια «απόψυξης» των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε: «Πιστεύω ότι η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα προς όφελος μας».

Είναι σαφές ότι τα αμερικανικά διπλωματικά ανοίγματα στην Τουρκία θα χρειαστούν μια ισχυρή ιστορία επιτυχίας. Σε αυτό βασίζεται ο μεσολαβητικός ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, ενώ ένας πιθανός ρόλος των Τούρκων στο Αφγανιστάν και μετά τον οριστικό διακανονισμό, εξυπηρετεί την διπλή στρατηγική της Ουάσιγκτον για τον γεωπολιτικό περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας.

Ομοίως, οι ΗΠΑ ελπίζουν να διατηρήσουν το Ιράν εκτός ισορροπίας σε περιφερειακό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τον τουρκικό ρεβανσισμό. Η τουρκο-ιρανική αντιπαλότητα είναι ήδη εμφανής στο Ιράκ, όπου η Ουάσιγκτον ελπίζει να καθιερώσει το ΝΑΤΟ ως πάροχο ασφάλειας στην χώρα.

Σοβαρές ρήξεις μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης εμφανίζονται και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, το μέλλον του Αφγανιστάν επικράτησε στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εξαήμερης περιφερειακής περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, στις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ασίας.

Η Κίνα και η Ρωσία επαγρυπνούν για τις προθέσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Και οι δύο έχουν προβληματικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Αδιαμφισβήτητα, η ανάδειξη της Τουρκίας ως παίκτη στο θέατρο του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας, τους προκαλεί ανησυχία.