ΗΠΑ και Σουηδία ερευνούν καταγγελία για "μίζες" στον γιο του Ερντογάν

 

Οι αρχές καταπολέμησης διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία για τον γιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας υποσχέθηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως “δώρο” στον Mπιλάλ Ερντογάν εάν αυτός τη βοηθούσε να εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της Τουρκίας.

Το project της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις ενός προϊόντος της Dignita και συγκεκριμένα ενός αλκοτέστ στο ταμπλό του αυτοκινήτου που θα κλείδωνε το τιμόνι όταν διαπιστωνόταν πως ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Τα ζητούμενα χρηματικά ποσά δεν καταβλήθηκαν, αφού η Dignita Systems AB εγκατέλειψε το project στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας, η Dignita θα δεσμευόταν να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσω μιας εταιρείας-κέλυφος, σε δύο ιδρύματα όπου ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία, σύμφωνα με το Reuters.

Αφού έλαβαν την καταγγελία τον Απρίλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανέθεσαν σε ειδικό πράκτορα να διεξαγάγει προκαταρκτικές έρευνες και να καθοριστεί εάν παραβιάστηκαν τυχόν διατάξεις των νόμων περί δωροδοκίας, σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις που είδε το Reuters. Οι προκαταρκτικές έρευνες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή σε κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Το 2016 είχε κατηγορηθεί από τον Μουράτ Χακάν Ουζάν, εξόριστο μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Τουρκίας και αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, ότι είχε εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος όταν σπούδαζε στην Ιταλία. Εισαγγελείς εξέτασαν χρηματικά ποσά που φαινόταν να είχε φέρει στην Ιταλία από την Τουρκία ενώ σπούδαζε για διδακτορικό δίπλωμα.