Η υπ. Οικογένειας του Ερντογάν κατηγορήθηκε για κατασκοπία και θέτει το "πρόβλημα" της διπλής υπηκοότητας

 

Η πρώην Βελγίδα πολιτικός Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας, γνωστή στο Βέλγιο για την άρνησή της να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, καθιστώντας την τη μοναδική γυναίκα στο 17μελές υπουργικό συμβούλιο, γράφει σε άρθρο του το Euractiv.

Την Κυριακή, η Γκιόκτας ευχαρίστησε τον Ερντογάν στο Twitter μετά τον διορισμό της στη θέση αυτή. Η ίδια και οι άλλοι υπουργοί που διορίστηκαν ανέλαβαν τη Δευτέρα τη θέση των προκατόχων τους. “Μακάρι αυτή η νέα περίοδος, κατά την οποία θα εργαστούμε κατά την αρχή ‘ισχυρή οικογένεια, ισχυρή Τουρκία’ και για τον στόχο μιας μεγάλης Τουρκίας, να είναι επωφελής για τη χώρα και το έθνος μας”, ανέφερε.

 

Γεννημένη στο Βέλγιο το 1982, η Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 2006 ως δημοτική σύμβουλος στο Schaarbeek (Βρυξέλλες) ως μέλος του πρώην κόμματος Ανθρωπιστικό Δημοκρατικό Κέντρο (cdH) (τώρα Les Engagés/EPP).

Το 2009, έγινε η πρώτη πολιτικός που φορούσε μαντίλα και εξελέγη στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών – γεγονός που προκάλεσε μια συζήτηση σχετικά με τα θρησκευτικά σύμβολα στις πολιτικές συνελεύσεις.

Διαγράφηκε από το κόμμα της το 2015, αφού αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και υπηρέτησε ως ανεξάρτητη στο δημοτικό συμβούλιο του Schaarbeek και στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας στο Βέλγιο, ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής της. Πρώτα απ’ όλα, διατήρησε τη βελγοτουρκική υπηκοότητά της. Στη συνέχεια, το 2010, παντρεύτηκε τον δικηγόρο Χουσεΐν Ράχμι Γκιόκτας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός ακόλουθος του Εντιμπέ Σεζέν, ισλαμοσυντηρητικού Τούρκου βουλευτή και μέλους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Στο γάμο τους, ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός και θεωρούμενος ως ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Τουρκίας, ήταν παρών με την οικογένειά του.

Ο αποκλεισμός της από το κόμμα της επικρίθηκε από το AKP.

Ορισμένοι Βέλγοι πολιτικοί την κατηγόρησαν ότι είναι μυστικός πράκτορας του Ερντογάν στην Ευρώπη. Ο Ντένις Ντυκάρμ του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR/Renew Europe) την κατηγόρησε συγκεκριμένα ότι έπαιζε το χαρτί του “κοινοτισμού, του φονταμενταλισμού και του ριζοσπαστισμού” το 2012, αλλά εκείνη πάντα απέρριπτε τέτοιες κατηγορίες.

Υπό το φως αυτής της υποψηφιότητας, το φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang (Ταυτότητα και Δημοκρατία) επανέλαβε τις εκκλήσεις του για την κατάργηση του συστήματος διπλής υπηκοότητας για τους πολιτικούς εκπροσώπους, ενώ αναμένεται να θέσει σχετική ερώτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Το πρόβλημα της διπλής ιθαγένειας και η συνακόλουθη σύγκρουση συμφερόντων δεν μπορεί να καταδειχθεί καλύτερα από τον διορισμό της Γκιόκτας ως υπουργού στην τουρκική κυβέρνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Vlaams Belang Τομ βαν Γκρίκεν.

“Όχι μόνο η διατήρηση της διπλής υπηκοότητας εισάγει ξένες συγκρούσεις […] Οι πολιτικοί εδώ θα πρέπει να εργάζονται για τους ανθρώπους εδώ και όχι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δικτατόρων”, πρόσθεσε.

Η βελγίδα ευρωβουλευτής Ασίτα Κάνκο, μέλος της ομάδας ECR (Nieuw-Vlaamse Alliantie, NV-A), σχολίασε την είδηση στο Twitter: “[…] 10 χρόνια στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών για να μην κάνεις τίποτα άλλο από το να προωθήσεις τη μαντήλα και να αρνηθείς σθεναρά τη γενοκτονία των Αρμενίων. Τώρα μπορεί να συνεχίσει να προωθεί τις μισογυνιστικές ιδέες της, αλλά στην Τουρκία του Ερντογάν. […]”.

Ο τοπικός σύμβουλος στο Molenbeek-Saint-Jean και μέλος του σοσιαλφιλελεύθερου κόμματος Défi Ραχίντ Μπεν Σαλάχ συνεχάρη επίσημα την Γκιόκτας, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος, Φρανσουά ντε Σμετ, απάντησε σε ένα tweet ότι αυτά τα συγχαρητήρια ήταν “εντελώς ανάρμοστα και δεν εμπλέκουν το DéFI”.

“Αντιθέτως, η πορεία της Οζντεμίρ θα πρέπει να κάνει όλα τα κόμματα να σκεφτούν τις υπερβολές ενός συγκεκριμένου κοινοτισμού”, συνέχισε.