Η Διοίκηση του YBŞ γιόρτασε την εορτή Çarşema Serê έναρξη της κοινότητας των Γιαζίντι.

Η Διοίκηση των Μονάδων Αντίστασης της Σενγκάλ (YBŞ) προέβη σε δήλωση με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς των Γιαζίντι, το φεστιβάλ «Çarşema Serê Nîsanê», που σηματοδοτεί την Πρωτοχρονιά στον πολιτισμό των Γιαζίντι και την ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκε η δημιουργία της γης  Η πίστη των Γιαζίντι.

Η ανακοίνωση της YBŞ την Τετάρτη ανέφερε τα εξής:

«Καταρχάς, συγχαίρουμε την κοινότητα των Γιαζίντι, τους μάρτυρες των Γιαζίντι, τις οικογένειες και τους φίλους τους για την εορτή Çarşema Serê Nîsanê. Όπως τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο με μεγάλο ενθουσιασμό και ήθος, φέτος γιορτάζουμε τις διακοπές του λαού μας με τις πιο ειλικρινής μας ευχές.

Αυτή η γιορτή είναι η πραγματική ταυτότητα του πολιτισμού και της ιστορίας της κοινωνίας. Ταυτόχρονα εκφράζει την κοινή ζωή και ενότητα. Υπό αυτή την έννοια, η κοινωνία μας υποδέχεται και γιορτάζει τη γιορτή του Çarşema Serê με μεγάλο ενθουσιασμό.

Σε κάθε στιγμή της ιστορίας, η κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει αυτούς τους εορτασμούς και έχει κάνει κάθε είδους θυσίες για να προστατεύσει τις δικές της ιερές αξίες και πεποιθήσεις.

Σήμερα το σημαντικό είναι να ζούμε μαζί διασφαλίζοντας την εθνική ενότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, έγινε μεγάλος αγώνας και πληρώθηκαν μεγάλα τίμημα. Σήμερα, αν μπορούμε να γιορτάσουμε τις άγιες μέρες μας στα εδάφη μας με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και αφοσίωση, αυτό είναι χάρη στις τιμές που καταβλήθηκαν.

Η κοινότητά μας των Γιαζίντι έχει αρχαία κουλτούρα, ταυτότητα και πεποίθηση. Για να τα ζήσουμε και να τα κρατήσουμε ζωντανά, πρέπει να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με μεγάλο ενθουσιασμό και ήθος κάτω από όλες τις συνθήκες.

Όπως έχουμε αγκαλιάσει και υπερασπιστεί την κοινωνία μας κάτω από όλες τις συνθήκες μέχρι σήμερα, θα πορευτούμε μαζί με την κοινωνία μας με την ίδια αποφασιστικότητα και θα ενισχύσουμε τον αγώνα μας».

Çarşema Sor

«Çarşema Sor» στα κουρδικά σημαίνει «Κόκκινη Τετάρτη». Το “Çarşem” αποτελείται από τις κουρδικές λέξεις “çar” για το “τέσσερα” και “şem” για “ημέρα”, που σημαίνει την “τέταρτη μέρα της εβδομάδας”, που είναι Τετάρτη. “Sor” σημαίνει κόκκινο. Η ημέρα ονομάζεται επίσης “Sersal” (κουρδικά “ser”: επάνω, κεφάλι και/ή κορυφή· και “sal”: έτος), που σημαίνει “Πρωτοχρονιά”.

Ώρα Πρωτοχρονιάς

Η Πρωτοχρονιά των Γιαζίντι γιορτάζεται την πρώτη Τετάρτη του Απριλίου, η οποία, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Γιαζίντι, είναι πάντα η πρώτη ημέρα του Απριλίου και της Πρωτοχρονιάς. Δεδομένου ότι το ημερολόγιο των Γιαζίντι ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 13 ημέρες, το Νέο Έτος γιορτάζεται την πρώτη Τετάρτη του Απριλίου, η οποία πέφτει στις 14 Απριλίου ή μετά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στα κουρδικά, ο μήνας Απρίλιος ονομάζεται “Nîsan”. Η πρώτη μέρα του μήνα «Nîsan» είναι η «Çarşema Sor».

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία των Γιαζίντι, η «κόκκινη Τετάρτη» είναι η ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκε η δημιουργία της γης: Οι ακτίνες του ήλιου έφτασαν στη γη για πρώτη φορά, κάνοντας το στερέωμα κόκκινο. Το όνομα «Κόκκινη Τετάρτη» προέρχεται από αυτό. Επιπλέον, ήταν η ημέρα κατά την οποία το κεφάλι των αρχαγγέλων των Γιαζίντι, Tawisî Melek (άγγελος του Θε ού), ήρθε για πρώτη φορά στη γη. Ο Tawisî Melek είναι το κέντρο των επτά αρχαγγέλων, επομένως αντιπροσωπεύει την Τετάρτη, τα μέσα της εβδομάδας ή το κέντρο των επτά αρχαγγέλων. Η Τετάρτη είναι η ημέρα ανάπαυσης των Γιαζίντι, παρόμοια με την Κυριακή για τους Χριστιανούς.

2024-04-18T00:20:55+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top