Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) ζήτησε επισήμως άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας για να στείλει αντιπροσωπεία στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Τύπου F İmralı. Αυτό το αίτημα αναφέρει ανησυχίες για την παντελή έλλειψη επικοινωνίας με κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο εξέχων οργανισμός παρακολούθησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας ζήτησε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει μια ανεξάρτητη αντιπροσωπεία στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, όπου ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται σε απομόνωση από το 1999 και σε πλήρη απαγόρευση επικοινωνίας τους τελευταίους 33 μήνες.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) ζήτησε επίσημα να στείλει αντιπροσωπεία στο σωφρονιστικό ίδρυμα Υψηλής Ασφάλειας Τύπου F στο İmralı την Τετάρτη. Η ένωση τόνισε πολλές εκκλήσεις που είχε λάβει σχετικά με τους κρατούμενους στο ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar και Veysi Aktaş, στους οποίους δεν επιτρέπεται να συναντηθούν με τις οικογένειες ή τους δικηγόρους τους για σχεδόν τρία χρόνια.

Στην αναφορά, το İHD ανέφερε ότι έχουν λάβει πολλαπλές καταγγελίες για πλήρη απομόνωση αυτών των κρατουμένων και τη συνακόλουθη έλλειψη επικοινωνίας με τις οικογένειες ή τους δικηγόρους τους. Επιπλέον, το İHD έμαθε για απεργίες πείνας σε διάφορες φυλακές, που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ευημερία των κρατουμένων της Φυλακής Ιμραλί.

Το İHD, που υποστηρίζει την καταπολέμηση των διακρίσεων και τα δικαιώματα, απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των πρακτικών διακρίσεων στο ποινικό σύστημα. Η αναφορά υπογράμμιζε ότι η πρακτική της απομόνωσης παραβιάζει τα καθολικά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κανονισμούς των φυλακών που ορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχει υπογράψει η Τουρκία.