Οι επιζώντες από τους σεισμούς του 2023 στην Τουρκία εξακολουθούν να έχουν ανάγκη, αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (İHD).

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) της χώρας για την πρώτη επέτειο των καταστροφικών σεισμών.

Δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και περιοχές της βόρειας Συρίας στις 6 Φεβρουαρίου 2023, σκοτώνοντας 53.537 ανθρώπους στην Τουρκία και έως και 8.500 στη Συρία.

Η έκθεση του İHD, επικεντρωμένη στην Τουρκία, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα με το πανό, «Όχι μια καταστροφή αλλά μια σφαγή, δεν θα ξεχάσουμε την 6η Φεβρουαρίου», υπογραμμίζοντας την αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σεισμού. επιζώντες.

Η ανεκπλήρωτη παροχή βασικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη, έχει αφήσει τις κοινότητες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους, ανέφερε η İHD.

Η διανομή βοήθειας έχει πολιτικοποιηθεί, με τη βοήθεια που κατασχέθηκε σε επαρχίες με κουρδική πλειοψηφία από την τοπική ηγεσία που έχει διορίσει η κυβέρνηση («καταπιστευματοδότες»), και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό ίδρυμα στην Τουρκία, εκτίθεται ως προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της παροχής.

Η έκθεση υπογράμμισε τις επικίνδυνες συνθήκες στα προσωρινά καταφύγια, ιδιαίτερα για γυναίκες και παιδιά. Οι τομείς στέγασης, εκπαίδευσης και υγείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ το εκλογικό σώμα στις σεισμόπληκτες ζώνες απειλείται με υποστήριξη υπό όρους από αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος που εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Η έκθεση επισήμανε επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών, με βασικό μέλημα την τοποθέτηση ασυνόδευτων παιδιών σε θρησκευτικά συνδεδεμένα ιδρύματα.