Η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε μια φανέλα της Amedspor από ένα παιδί κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Νεβροζ της Κυριακής στο Κοτζαέλι, επικαλούμενη τη “στολή του YPG”, προκαλώντας κρίση στο κορίτσι με σύνδρομο Down. Οι βουλευτές του κόμματος DEM κατήγγειλαν τις διακρίσεις.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβροζ την Κυριακη στο Κοτζαέλι, η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε μια φανέλα της Amedspor από ένα παιδί, υποστηρίζοντας ότι έμοιαζε με «στολή του YPG», προκαλώντας κρίση στο κορίτσι με σύνδρομο Down.Η αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας στην Amedspor πηγάζει από τη συσχέτισή της με την κουρδική ταυτότητα, καθώς ο σύλλογος εδρεύει στο Ντιγιαρμπακίρ (Amed), μια κατά κύριο λόγο κουρδική περιοχή.

Οι εορτασμοί έγιναν καθώς η αστυνομία έδειξε μισαλλοδοξία στα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα χρώματα, απαγορεύοντας στους παρευρισκόμενους να εισέλθουν με ρούχα και αντικείμενα αυτών των αποχρώσεων.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν οι αστυνομικοί εμπόδισαν το παιδί, που πάσχει από σύνδρομο Down και επιληψία, να εισέλθει στον χώρο φορώντας τη φανέλα της Amedspor. Οι αστυνομικοί  κατέσχεσαν την φανελα, με αποτέλεσμα το παιδί να εμφανίσει επιληπτική κρίση. Παρά το γεγονός ότι παρενέβησαν περαστικοί και το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, οι αστυνομικοί παρατηρήθηκαν να γελούν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επιπλέον, η αστυνομία απείλησε να συλλάβει την οικογένεια του παιδιού και μάρτυρες που διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση της φανέλας.

Μέλη του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Çiçek Otlu και Ömer Faruk Gergerlioğlu, κατέκριναν την αστυνομία για το περιστατικό. Επικαλούμενη αρχικά την ομοιότητα της φανέλας με μια «στολή του YPG», η αστυνομία αργότερα αρνήθηκε ότι έκανε τη σύνδεση ή ακόμη και ότι κατέσχεσε τη φανέλα.