Η Τουρκία του Ερντογάν βασικός υποστηρικτής του ISIS, που σκότωσε τους 10 Αμερικανούς πεζοναύτες

Η Τουρκία του Ερντογάν βασικός υποστηρικτής του ISIS, που σκότωσε τους 10 Αμερικανούς πεζοναύτες

Η Τουρκία του Ερντογάν βασικός υποστηρικτής του ISIS, που σκότωσε τους 10 Αμερικανούς πεζοναύτες

Η Τουρκία του Ερντογάν βασικός υποστηρικτής του ISIS, που σκότωσε τους 10 Αμερικανούς πεζοναύτες

Τουρκία: Σύμμαχος και υποστηρικτής του ISIS μέχρι σήμερα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο Αφγανιστάν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πραγματοποίησε στοχευμένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξ αιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Χαρακτηρίζουμε στοχευμένη την επίθεση, γιατί είχε ως στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες. Σημειώνεται ότι σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 10 ήταν πεζοναύτες.

Για τον κάθε κανονικό άνθρωπο, οι ζωές των ανθρώπων έχουν την ίδια αξία, αδιακρίτως εθνικής ταυτότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης κλπ.

Όμως κάναμε πιο πάνω επισήμανση για τους Αμερικανούς στρατιώτες, γιατί συμβαίνουν πράγματα που είναι δύσκολο να τα εξηγήσει και να τα ερμηνεύσει κανείς.

Ασχέτως αν υπάρχουν αναφορές και στοιχεία που δείχνουν ότι στη δημιουργία του ISIS έβαλαν το «χεράκι» τους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορούμε να αποδείξουμε, το σίγουρο είναι ότι ο αμερικανικός στρατός και η αμερικανική κυβέρνηση από τότε που το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να γίνεται απειλή για τη διεθνή ασφάλειας, πρωταγωνιστούν στον πόλεμο εναντίον του. Οι ΗΠΑ ηγούνται του Διεθνούς Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Σ’ αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των Αμερικανών, στρατιωτικών και διπλωματών, η πιο αξιόπιστη και αξιόμαχη δύναμη στο έδαφος, ήταν και παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας από το 2014 στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπέστησαν την πρώτη στρατηγική τους ήττα στο Κομπάνι, όπου Κούρδοι και Αμερικανοί κατόρθωσαν να κρατήσουν ελεύθερη την πόλη, που την πολιορκούσαν οι τζιχαντιστές από όλες τις πλευρές.

Να θυμηθούμε ότι τότε, τις 7 Οκτωβρίου 2014, ο Ερντογάν, σε ομιλία του στη γειτονική πόλη Αντέπ, είχε δηλώσει χαιρέκακα ότι «το Κομπάνι από στιγμή σε στιγμή πέφτει» στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν το τουρκικό έδαφος όχι μόνο για να ανεφοδιάζονται και να μεταφέρουν τους τραυματίες τους στα νοσοκομεία της Τουρκίας, αλλά και για να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών του Κομπάνι.

Τελικά το Κομπάνι σώθηκε όταν τις 20 Οκτωβρίου 2014 πολεμικά μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν με αλεξίπτωτα δέματα με όπλα, πυρομαχικά και εφόδια στους υπερασπιστές του Κομπάνι. Με αυτήν την βοήθεια αλλά και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, που πραγματοποιούσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών που πολιορκούσαν την πόλη, το Κομπάνι απελευθερώθηκε  τις 26 Ιανουαρίου.

Ήταν τότε που οι τζιχαντιστές τράπηκαν σε φυγή, ήταν τότε που υπέστησαν την πρώτη στρατηγικού χαρακτήρα ήττα τους. Μέχρι τότε μετρούσαν μόνο νίκες εναντίον όλων.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ήττες, με πρωταγωνιστές στο έδαφος τους Κούρδους και στον αέρα τις ΗΠΑ.

Έτσι απελευθερώθηκαν η Ιεράπολις/Μένπετζ, η Ράκα, η Ντερ εζ Ζορ, για να χάσει σταδιακά όλα τα εδάφη που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολικώς του Ευφράτη περιοχή.

Φυσικά, στην δυτικά του Ευφράτη περιοχή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αεροπορική υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία στις δυνάμεις του Άσαντ, όμως η εκκαθάριση του ISIS από τις περιοχές αυτές θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη, αν δεν είχε ηττηθεί προηγουμένως ανατολικά του Ευφράτη, από τη συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων και αν δεν είχε χάσει την πρωτεύουσά του, τα έσοδά του από το εμπόριο πετρελαίου που έκανε με τον Ερντογάν, και την στρατηγικής σημασίας ενδοχώρα του.

Όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί ο αγώνας εναντίον του ISIS, οι Κούρδοι πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ είχε ελάχιστες απώλειες. Οι Κούρδοι μετρούν περίπου 14 χιλιάδες νεκρούς και 20 χιλιάδες τραυματίες, όλοι τους αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας, το άνθος της κουρδικής νεολαίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές του ISIS ήταν η Τουρκία. Τα ηγετικά στελέχη του ISIS φιλοξενούνταν από τη ΜΙΤ σε πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ εταιρείες του περιβάλλοντος Ερντογάν έπαιρναν το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που ήλεγχε ο ISIS και εξασφάλιζαν κέρδη δεκάδων ή και εκατοντάδων δολαρίων και οι δύο πλευρές.

Ακόμα και ο ηγέτης του ISIS, ο Ebubekir el-Bağdadi, είχε βρει καταφύγιο στο χωριό Barişa του Ιντλίμπ, σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα και σε περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και της ΜΙΤ.

Εκεί τον εντόπισαν οι Κούρδοι, έδωσαν τις πληροφορίες στις ΗΠΑ και τον σκότωσαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, τη νύχτα 26/27 Οκτωβρίου του 2019.

Όσον αφορά τη συνεργασία και υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC –Τουρκικά, της 2ας Δεκεμβρίου του 2015, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είπε στους δημοσιογράφους:

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου που κλέβει ο ISIS από τη Συρία, είναι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας. Ο Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν διαπράξει εγκληματικές δραστηριότητες».

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Ρωσία παρέδωσε στον ΟΗΕ σχετικό φάκελο με στοιχεία της εμπλοκής της Τουρκίας στην υποστήριξη του ISIS.

Ποιο είναι το εξωφρενικό.

Την ώρα που πέθαιναν οι Αμερικανοί πεζοναύτες από βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS και λίγες ώρες μετά τους επαίνους που έκανε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κύριος Μπλίνκεν για την προθυμία της Τουρκίας να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η τουρκική πολεμική αεροπορία με δολοφονικά drones σκότωνε τους στρατιωτικούς διοικητές των Κούρδων που πρωταγωνίστησαν στην ήττα του ISIS στη Συρία. Ναι, τους στρατιωτικούς διοικητές που συνέχιζαν να μάχονται εναντίον του ISIS που μέχρι σήμερα αποτελεί απειλή στη Συρία, μέχρι να σκοτωθούν από τα δολοφονικά πυρά της Τουρκίας.

Δηλαδή, για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, ο Ερντογάν σκοτώνοντας τους διοικητές των Κούρδων που μάχονται τους τζιχαντιστές, βάζει πλάτη στον ISIS, ο οποίος την ίδια ημέρα σκότωσε τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια.

Επειδή έχουμε δει και έχουμε ζήσει πολλά, θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα απ’ το στάρι.

Θα πρέπει να αντιληφθούν στην Ουάσιγκτον, ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία που δημιούργησε αυτά τα 20 χρόνια που κυβερνά, θεωρούν ως υπερόπλο, ως στρατηγικό όπλο το Ισλάμ. Με αυτό θα πολεμήσουν τους πάντες, για να καταστεί η Τουρκία ηγέτιδα στον μουσουλμανικό κόσμο και μετά να σκαρφαλώσει στην κορυφή και να γίνει πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Αυτό είναι το σχέδιό τους, για το λόγο αυτό, ό,τι και να λένε στις διπλωματικές συζητήσεις, ό,τι διαβεβαιώσεις και να δίνουν στους Δυτικούς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ISIS και οι Ταλιμπάν, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι του Ερντογάν και της Τουρκίας και όχι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, πολιτικοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, ο ίδιος ο λαός μισεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μισεί οτιδήποτε δυτικό και μη μουσουλμανικό. Απλώς, το μόνο που κάνει η Τουρκία, εκμεταλλεύεται τις σχέσεις αυτές, μέχρι να γίνει δυνατή και να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Τότε θα δούμε όλοι ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Οπότε, τώρα που οι ΗΠΑ χύνουν δάκρυα για τους ήρωες πεζοναύτες που έπεσαν ενώ εκτελούσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε, καλό είναι να ξανασκεφθούν με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν.