Η Τουρκία θα αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από θέσεις στη Συρία λόγω «δυνητικού κινδύνου»
Η Τουρκία θα αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από θέσεις στη Συρία λόγω «δυνητικού κινδύνου»
- Date: 12 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
- Date: 12 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
Η Τουρκία θα αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από θέσεις στη Συρία λόγω «δυνητικού κινδύνου»
Η Τουρκία σχεδιάζει να αποσυρθεί και από άλλες στρατιωτικές θέσεις στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ της Συρίας, επικαλούμενη την ανάγκη αποφυγής «πιθανών κινδύνων».
Σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Middle East Eye, οι τουρκικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σύντομα από δύο στρατιωτικές θέσεις στις περιοχές της Sienna και Khan Tuman, καθώς και από ένα παρατηρητήριο.
Οι περιοχές βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσυρση αποσκοπεί κυρίως στην προστασία στρατηγικά ευάλωτων σημείων και την εξάλειψη πιθανών κινδύνων που θα είχαν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές δυνάμεις στην περίπτωση μίας νέας επίθεσης από το καθεστώς.
Μία από τις πηγές που βρίσκεται κοντά στην ηγεσία που έλαβε την απόφαση, δήλωσε, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν οφείλεται σε αδυναμία ή ανησυχία, αλλά αποκλειστικά σε «προληπτικές κινήσεις. Εάν ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση τις επόμενες ημέρες, οι εν λόγω στρατιωτικές θέσεις δεν θα μπορέσουν πλέον να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί από το συριακό καθεστώς. "
"Υπάρχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή των συριακών πολιτοφυλακών, ιδίως των Ιρανών, οι οποίοι είναι ανεξέλεγκτοι", εξήγησαν οι πηγές.
Η πηγή διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ιντλίμπ. Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα για την καλύτερη προστασία του Ιντλίμπ ", προσθέτοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία το 2017, ώστε η επαρχία να καταστεί ζώνη αποκλιμάκωσης, ήταν μια πραγματικότητα που έμεινε στα χαρτιά.
Αυτή η απόσυρση θα είναι η τελευταία από μία σειρά αντίστοιχων κινήσεων του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία. Τον Οκτώβριο η Τουρκία αποσύρθηκε από ορισμένες βάσεις και παρατηρητήρια σε θέσεις κλειδιά στο Ιντλίμπ και την επαρχία του Χαλεπίου.
Η απόφαση απόσυρσης προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι θέσεις τις οποίες κατείχε για αρκετό καιρό το τουρκικό καθεστώς, χρησίμευαν ως τουρκικό διαπραγματευτικό εργαλείο και ως βάσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον συλλογισμός, ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να τις υπερασπιστούν σε μια νέα σύγκρουση, ενώ είχαν καταστεί σε μεγάλο βαθμό περιττές τον τελευταίο χρόνο, μετά την πρόοδο του καθεστώτος Ασάντ.
Από τότε που επιτεύχθηκε η τελευταία συμφωνία κατάπαυσης πυρός τον Μάρτιο, μετά την ήττα του τουρκικού στρατού από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, μια νέα επίθεση θεωρήθηκε επικείμενη και αναπόφευκτη λόγω του επίμονου στόχου του καθεστώτος Ασάντ να αποσπάσει την επαρχία από τις τοπικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία.
Καθώς οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις παρέμειναν αμείωτες στο μέτωπο Jabal Al-Zawiya κατά παράβαση της κατάπαυσης πυρός, η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις και εξοπλισμό στα σύνορά της και στην επαρχία για μήνες, εν αναμονή μιας νέας επίθεσης.
Αφήστε ένα σχόλιο