Η Τουρκία σχεδιάζει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων στο Αφγανιστάν

Η Τουρκία σχεδιάζει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων στο Αφγανιστάν

Η Τουρκία σχεδιάζει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων στο Αφγανιστάν

Η Τουρκία σχεδιάζει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων στο Αφγανιστάν

Η μεταφορά θα γίνει μέσω τουρκικών εταιρειών ασφαλείας με επίσημα συμβόλαια, προκειμένου να διατηρηθεί μια καλή εικόνα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) και ηγετών των διαφόρων συριακών φατριών στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, για μεταφορά τους στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για μια παρόμοια διαδικασία μεταφοράς ακραίων μισθοφόρων, όπως ακριβώς συνέβη και στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, η εν λόγω μεταφορά των μισθοφόρων θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες περιπτώσεις, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο. Αυτή τη φορά, η τουρκική μυστική υπηρεσία θα προσλάβει τους μισθοφόρους μέσω τουρκικών εταιριών ασφαλείας με επίσημα συμβόλαια, ώστε η μεταφορά να γίνει "νομότυπα", και να επιχειρήσει η Τουρκία να διατηρήσει μια καλή εικόνα μπροστά στη διεθνή κοινότητα.

Με βάση τις πληροφορίες τοπικών πηγών, το τουρκικό κράτος έχει μισθώσει τους Σύριους μισθοφόρους σε εταιρείες ασφαλείας, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να νομιμοποιήσει την παρουσία τους στην Καμπούλ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο σημείωσε επίσης ότι η μεταφορά μισθοφόρων της Τουρκίας στην Καμπούλ είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αναφορές, περίπου 2.000 μισθοφόροι θα μεταφερθούν στην Καμπούλ, ενώ οι εν λόγω μισθοφόροι δεν θα λάβουν μέρος σε καμία άμεση στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά θα εργαστούν σε διάφορους τομείς όπως η προστασία συγκεκριμένων στρατηγικών σημείων στην Καμπούλ, κ.ά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο δήλωσε ότι οι μισθοφόροι θα πληρώνονται μηνιαία αμοιβή της τάξεως των 2.000 και 3.000 δολαρίων και πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση μεταφορά τους. Τα κύρια καθήκοντα των μισθοφόρων, θα περιλαμβάνουν την προστασία του αεροδρομίου, των κυβερνητικών κτιρίων και των διεθνών δυνάμεων στην Καμπούλ.